Olimpiada Solidarności: Kto odbierze indeks

W województwie pomorskim uczniowie z Kartuz i Chojnic zostali laureatami wojewódzkiego etapu IV edycji Olimpiady Solidarności.

olimpiada_solidarnosci_2017

Na zdjęciu: drużyna z województwa pomorskiego

– Konkurs organizowany dla młodzieży ponadgimnazjalnej „Olimpiada Solidarności”. Dwie dekady historii” po raz kolejny udowodnił, że wśród młodzieży ponadgimnazjalnej jest duże zainteresowanie najnowszą historią kraju. Do konkursu zgłosiło się prawie pół tysiąca szkół, a w eliminacjach szkolnych wzięło udział około 3 tysięcy uczniów. To pokazuje, że młodzież chce poznawać historię lat 1970-1990, chce sprawdzać swoją wiedzę, rozwiązując test oraz chce walczyć o indeks uczelni wyższej. Najwięcej szkół zgłosiło się z województwa mazowieckiego – aż 61, a najmniej, bo 12 – z województwa opolskiego – informują organizatorzy olimpiady z Fundacji Centrum Solidarności.

Do etapu finałowego docierają tylko trzy osoby z każdego województwa; uzyskujące najwyższą liczbę punktów. Laureaci tworzą drużynę wojewódzką, która w finale będzie pracować na wspólny sukces. Województwo pomorskie będą reprezentowali: Justyna Jelińska z I LO w Kartuzach, Patryk Syngierski i Natalia Gołuńska z II LO w Chojnicach. Pomorską drużynę prowadzi nauczyciel Edyta Januszewska.

Jak co roku dodatkową atrakcją dla 16 trzyosobowych drużyn wojewódzkich jest trzydniowa wizyta studyjna w Gdańsku. Jej celem jest poznanie miejsc historycznych, nawiązujących do okresu 1970-1990 oraz integracja uczestników. Wiedza zdobyta w Gdańsku stanowi także punkt odniesienia podczas przygotowań do ostatniego etapu konkursu. W tym roku w Gdańsku drużyny poza zwiedzaniem miasta wzięły udział w warsztatach z tworzenia filmów i autoprezentacji.

Konkursową rywalizację zakończy uroczysty finał, który odbędzie się 7 i 8 czerwca 2017 roku w Centrum Historii Zajezdnia we Wrocławiu.

Laureaci otrzymają indeksy na uniwersytety: Warszawski, Wrocławski, Jagielloński i Gdański oraz bony na publikacje IPN i stypendia naukowe.

Zdobywcy II i III miejsca otrzymają stypendia naukowe oraz publikacje IPN. Nagrody pieniężne czekają również na nauczycieli drużyn, które znajdą się na podium.

Aktualnie patronaty honorowe nad konkursem sprawują: minister edukacji narodowej, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Narodowe Centrum Kultury, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Kuratorium Oświaty w Gdańsku. Partnerami olimpiady zostali: Instytut Pamięci Narodowej, NSZZ „Solidarność” oraz Fundacja PZU.

Barbara Ellwart