Olimpiada Solidarności. Etap wojewódzki 15 marca w Sali BHP

Po raz piąty uczniowie techników i liceów, którzy wykażą się najlepszą wiedzą historyczną na temat oporu społecznego i opozycji w PRL w latach 70. i 80. XX wieku, zdobędą indeksy na najlepsze uczelnie w Polsce. To nagrody główne w finale ogólnopolskim konkursu „Olimpiada Solidarności. Dwie dekady historii”, do którego zakwalifikują się po trzy najlepsze osoby z każdego województwa.

Laureatów pomorskiego etapu wojewódzkiego V edycji konkursu poznamy 15 marca 2018 r. w Sali BHP.

Najlepszych z 78 uczniów z całego Pomorza, którzy przeszli przez etap szkolny, wyłoni godzinny test z wiedzy m.in. o działalności NSZZ „Solidarność” i innych organizacji antysystemowych w PRL. Uczniowie przygotowują się do niego z książek, ale także filmów dokumentalnych, a nawet fabularnych, jak „Jack Strong” o działalności płk. Ryszarda Kuklińskiego, najcenniejszego szpiega CIA w bloku sowieckim.

Wojewódzkim partnerem konkursu w Pomorskiem jest Fundacja Promocji Solidarności, a koordynatorem eliminacji  Adam Chmielecki.

Więcej informacji na stronie Olimpiady Solidarności:

(ach)