Ojciec Hubert Czuma, wychowawca i nauczyciel patriotyzmu, zmarł w czwartek

W czwartek 19 września br. w wieku 89 lat, 71 lat od powołania zakonnego, zmarł jezuita o. Hubert Czuma, katecheta, duszpasterz akademicki, działacz opozycyjny z czasów PRL, honorowy członek NSZZ „Solidarność” i duszpasterz ludzi pracy Ziemi Radomskiej, honorowy obywatel Radomia, Szczecina i Lublina – poinformowała Kuria Biskupia w Radomiu. Zawsze wspierał NSZZ „Solidarność”.

Ojciec Hubert Czuma urodził się w 1930 r. w Lublinie. Był synem Ignacego Czumy, przedwojennego działacza katolickiego, profesora i prorektora Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.

W wieku 18 lat wstąpił do zakonu jezuitów. Studiował filozofię na Wydziale Filozoficznym Towarzystwa Jezusowego i teologię na Wydziale Teologicznym Bobolanum w Warszawie. Był duszpasterzem akademickim w Łodzi, Lublinie, Gdańsku, Bydgoszczy i Szczecinie.

Wychowawca i nauczyciel patriotyzmu wielu pokoleń polskiej młodzieży, niezłomny obrońca praw człowieka, który zawsze stawał po stronie skrzywdzonych i prześladowanych, wzór skromności

W czasach PRL Hubert Czuma wspólnie z braćmi działał w antykomunistycznej i niepodległościowej organizacji Ruch.

Organizację Ruch założyli jego braci Andrzej i Benedykt oraz Stefan Niesiołowski, Emil Morgiewicz i Marian Gołębiewski. Po jej dekonspiracji został w czerwcu 1970 r. aresztowany i przewieziony do więzienia na ul. Rakowieckiej w Warszawie. Zwolniono go po ponad sześciu miesiącach dzięki staraniom prymasa Stefana Wyszyńskiego.

W latach 1971-81 współorganizował pielgrzymki sierpniowe z Warszawy do Częstochowy (tzw. „Czarna Siedemnastka”).

W sierpniu 1979 r. ojciec Hubert zmuszony został do opuszczenia Szczecina i został przeniesiony do Radomia. Oficjalnie miał zakaz pracy z młodzieżą akademicką. Zajmował się pomocą osobom represjonowanym i ich rodzinom. Był duszpasterzem NSZZ „Solidarność”, a także ludzi pracy i bezrobotnych, organizował msze św. za Ojczyznę.

Po 13 grudnia 1981 r. był współorganizatorem uroczystości religijno-patriotycznych w radomskim kościele pw. Świętej Trójcy. Opiekował się prześladowanymi, wspierał finansowo działalność wydawniczą i kolportaż podziemnych wydawnictw; był m.in. członkiem Rady Programowej „Tygodnika Solidarność”. W 1989 r. był w gronie inicjatorów i twórców Komitetu Obywatelskiego Ziemi Radomskiej.

Na znak żałoby lubelski ratusz opuści w czwartek flagę miasta do połowy masztu, a miejski trębacz odegrał melodię „Cisza”.

Przypomnijmy, że ojciec duchownego prof. Ignacy Czuma, był członkiem powołanego w 1933 r. zespołu redakcyjnego, który sformułował 10 pierwszych artykułów Konstytucji RP z 1935 r. Stryj o. Huberta gen. Walerian Czuma, dowódca 5 Dywizji Syberyjskiej Legionu Polskiego walczącej w 1918-1920 r. z bolszewikami, od 3 do 29 września 1939 r. dowodził obroną Warszawy, był odznaczony orderem Virtuti Militari 3, 4 i 5 klasy, Krzyżem Niepodległości z Mieczami, czterokrotnie Krzyżem Walecznych, Orderem Polonia Restituta IV kl, Złotym Krzyżem Zasługi, francuską Legią Honorową i belgijskim Krzyżem Leopolda. Drugi ze stryjów płk. Władysław Czuma, również żołnierz Dywizji Syberyjskiej, walczył w wojnie obronnej, a potem we Francji i Anglii, odznaczony m.in. Signum Laudis, Krzyżem Walecznych.

Bracia o. Huberta – Andrzej, Benedykt i Łukasz byli od lat 50. zaangażowani w działalność  niepodległościową.

Msza żałobna odprawiona będzie w radomskiej katedrze 23 września (poniedziałek) o godzinie 12. Po mszy św. uroczystości pogrzebowe na cmentarzu Firlej w Radomiu.

ASG

Fot. diecezja.radom.pl