I Ogólnopolska Konferencja Prawa Pracy – 15 listopada na UG

„Prawo pracy versus korporzczywistość” – taki intrygujący tytuł ma I Ogólnopolska Konferencja Prawa Pracy, która odbędzie się 15 listopada br. na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego.

konferencja_UG

Konferencja zorganizowana jest przez Radę Samorządu Studentów WPiA UG i Koło Naukowe Prawa Pracy „Labor omnia vincit” UG. Wydarzenie ma być okazją do wymiany myśli i poglądów środowiska akademickiego z przedstawicielami pracodawców oraz ich organizacjami.

Konferencja została podzielona na trzy panele. W pierwszym prelegentami będą przedstawiciele nauki, prawa pracy oraz wyłonieni w konkursie studenci, którzy poruszą kwestie związane ze statusem pracownika a zleceniobiorcy. W drugim i trzecim wystąpią przedstawiciele korporacji działających na rynku globalnym oraz stowarzyszeń pracodawców.

Jakie są nowatorskie rozwiązania wprowadzone u największych pracodawców, którzy w swoich działaniach kierują się zasadą „sky is the limit”?   Podtytułem konferencji mogłoby być hasło „Poznaj korporzeczywistość w najlepiej prosperujących przedsiębiorstwach!”.

Wydarzenie jest poświęcone prawu pracy i  działaniu tego prawa w korporacjach – puentuje dr hab. Monika Tomaszewska, prof. UG.

– Na Konferencji referaty wygłoszą przedstawiciele różnych środowisk, zarówno nauki i praktyki. Wezmą w niej udział przedstawiciele wpływowych i znanych korporacji, między innymi CBRE, Olivia Business Center, Pracodawcy Pomorza, Grupa LOTOS.

– W jednym miejscu będą przedstawiciele wpływowych korporacji, a z drugiej strony praktycy, którzy powiedzą jak działają mechanizmy zawarte w kodeksie pracy i jak można implementować oraz rozwiązywać problemy w organizmach, które skupiają bardzo wielu pracowników w jednym miejscu - ocenia Monika Tomaszewska.

I OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA PRAWA PRACY  ”PRAWO PRACY VERSUS KORPORZECZYWISTOŚĆ”

15 listopada 2016 roku

9 – 9:15 Otwarcie konferencji

9:15 –11:15 Panel I: Prawa i obowiązki pracownika a zleceniobiorcy

prof. UG, dr hab. Monika Tomaszewska „Przyszłość prawa pracy i możliwość jego dostosowania do działalności korporacji”

Michał Szypniewski „Jak prawo pracy chroni pracodawce”

Piotr Maciaszek „Prawa i obowiązki pracownika i zleceniobiorcy w kontekście treści kan. 1286 Kodeksu Prawa Kanonicznego”

Joanna Szypniewska „Wymiar czasu pracy pracownika a zleceniobiorcy – zasadność limitu łącznego tygodniowego czasu pracy”

11:40 – 13:10 Panel II: Zatrudnienie w Korporacji

Irena Wróblak „Zarządzanie w korporacji w kontekście hasła – Ludzie są w firmie dobrem bezcennym”

dr Paweł Pettke „Współpraca z przedstawicielstwem pracowniczym w strukturze korporacji – uwagi praktyczne”

Mariusz Wiśniewski „Wartości w korporacji jako najważniejszy element budujący środowisko pracy na przykładzie CBRE”

13:50 – 15:50 Panel III: Zarządzanie korporacją

Michał Maksymiuk „Kreowanie międzynarodowych standardów pracy w dialogu z partnerami społecznymi”

dr Marta Zbucka „Wpływ odpowiedzialnego łańcucha dostaw na prawa pracowników”

Ryszard Klimczyk „Ucieczka od prawa pracy? Jak zapomniano o umowie o pracę i kiedy sobie o niej przypomnimy.”