Ofensywa opozycji trwa: jest alternatywa dla PO-PSL

Pod hasłem „Alternatywa” Prawo i Sprawiedliwość organizuje kolejną, po ekonomicznej, debatę. Tym razem dyskusja dotyka problemów ochrony zdrowia. Sytuacja polskiego zdrowia jest dramatyczna. Toną flagowe okręty opieki zdrowotnej jak Centrum Zdrowia Dziecka i szpitale kliniczne.

Do udziału w debacie zaproszono ekspertów, związkowców, lekarzy różnych specjalności. Będzie prezes partii Jarosław Kaczyński oraz kandydat PiS na premiera prof. Piotr Gliński. PiS zaprosił na debatę byłego ministra zdrowia Marka Balickiego, przewodniczącego OZZL Krzysztofa Bukiela, szefową Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych Iwonę Borchulską, przewodniczącą Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność” Marię Ochman, profesor Stanisławę Golinowską, prezesa Naczelnej Izby Lekarskiej Macieja Hamankiewicza, prezesa Naczelnej Rady Aptekarskiej Grzegorza Kucharewicza, genetyka profesora Jana Lubińskiego, prezesa Federacji Pacjentów Polskich Stanisława Maćkowiaka, szefową Naczelnej Rady Pielęgniarek i Położnych Grażynę Rogalę-Pawelczyk, oraz przewodniczącego Związku Zawodowego Pracowników Ratownictwa Medycznego Wojciecha Werbickiego.

Zaproszenia nie otrzymał zaś minister zdrowia Bartosz Arłukowicz. Rzecznik PiS Adam Hofman wyjaśnił, że rządząca Platforma miała 5 lat na naprawę służby zdrowia. A tematy debaty?

- Dajemy pod rozwagę nasz projekt likwidacji NFZ, stworzenie sieci szpitali, ułatwienie refundacji i gabinety lekarskie w szkole – wylicza poseł Hofman.

Minister Bartosz Arłukowicz deklaruje, że chęcią zapozna się z efektami debaty i w porannej audycji radiowej w PR zapewniał, że jego resort „robi swoje”.

Kolejna odsłona politycznej rywalizacji, która daje PiS sondażową przewagę nad PO nastąpi za kilka dni. Posłowie Prawa i Sprawiedliwości Przemysław Wipler i Dawid Jackiewicz wraz z ekspertami Fundacji Republikańskiej jeszcze w tym tygodniu wyliczą rządowe zaniechania i nadużycia prywatyzacyjne. Wspólnie przygotowali oni raport „Ocena polityki prywatyzacyjnej rządu PO–PSL w latach 2008–2011“.
- Prywatyzacja w wykonaniu tego rządu jest chaotyczna, bezładna, w olbrzymim stopniu fikcyjna ocenia Wipler.

ASG