Odznaczeni za wolność i solidarność

– Ktoś, kto walczył o niepodległość i oddał za to najlepsze lata życia, często poświęcając wiele, nie może być zapomniany. Dlatego jest dzisiejszy dzień – mówił profesor Krzysztof Szwagrzyk, zastępca prezesa Instytutu Pamięci Narodowej, który 23 września wręczył Krzyże Wolności i Solidarności kolejnym osobom zasłużonym dla obalenia komunizmu w Polsce.

Zdjęcia: Paweł Glanert

– Dzisiejsze wyróżnienie powinno być dopingiem do dalszej działalności społecznej – mówił w imieniu wszystkich docenionych Andrzej Adamczyk. I dodawał: – Mogliśmy pozwolić sobie na aktywność, bo ktoś zajmował się naszymi rodzinami. Powinna powstać jakaś forma odznaczenia dla żon i matek (i mężów! – odezwał się kobiecy głos z widowni). Mogłem dostać Krzyż tylko i wyłącznie dlatego, że moja żona opiekowała się naszymi dwoma synami.

Pan Andrzej zdjął swoje odznaczenie i przypiął je małżonce, co wywołało głośny aplauz zebranych.

Gośćmi zorganizowanej przez Instytut Pamięci Narodowej uroczystości w Sali BHP Stoczni Gdańskiej byli między innymi przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, sekretarz Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Ewa Zydorek i przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla.

Uroczystość uświetnił występ pieśniarza i działacza opozycyjnego w okresie PRL Andrzeja Kołakowskiego, męża odznaczonej tego dnia Anny Kołakowskiej.

Wśród osób, które otrzymały krzyż Wolności i Solidarności, jest też Stanisław Kowalik, były przewodniczący  „Solidarności” w chojnickim Mostostalu, obecnie przewodniczący Komisji Terenowej Emerytów i Rencistów NSZZ „S” przy Oddziale ZRG w Chojnicach. – Jestem mile zaskoczony. To, że zostałem odznaczony przez prezydenta RP, jest dla mnie zaszczytem. Odbieram to jako uhonorowanie tego, co robiłem przez ostatnie 35 lat – podkreśla.

Martyna Werra