Odznaczeni Krzyżem Wolności i Solidarności

28 osób, w tym trzy pośmiertnie, zostało odznaczonych Krzyżem Wolności i Solidarności. Uroczystość odbyła się w Sali BHP w piątek 15 grudnia 2017 r. Poprowadził ją prof. Mirosław Golon, dyrektor Oddziału IPN w Gdańsku, natomiast odznaczeń dokonał, w imieniu prezydenta RP Andrzeja Dudy, prezes IPN dr Jarosław Szarek. W uroczystości wziął udział Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „Solidarność”.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Krzyż Wolności i Solidarności został ustanowiony przez Sejm 5 sierpnia 2010 roku. Po raz pierwszy przyznano go w czerwcu 2011 roku przy okazji obchodów 35. rocznicy protestów społecznych w Radomiu. Krzyż nadawany jest przez Prezydenta RP, na wniosek Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej, działaczom opozycji wobec dyktatury komunistycznej, za działalność na rzecz odzyskania przez Polskę niepodległości i suwerenności lub respektowanie praw człowieka w PRL.

Jesteśmy w miejscu szczególnym, bo to w tej niezwykłej sali zmieniła się historia Polski – mówił dr Jarosław Szarek. – To tu powstało to, co daliśmy najpiękniejsze Polsce i Europie. Są tu ci, którzy pierwsi wypełnili słowo „Solidarność” treścią. To miejsce jest miejscem nadziei na lepszą i wolną Polskę. (…) Wszyscy znamy te fotografie (ekspozycja w Sali BHP) – kordon zomowców i lufy wymierzone w Was, w naszą Solidarność. Gdzie dziś są ci ludzie? Gdzie jest tamten system? Nie ma. Minęło 36 lat, ale dziś w pełni widać Państwa zwycięstwo. To Państwo własną ofiarą i własnym poświęceniem przyprowadzili nas do tego miejsca i za to Państwu dziękujemy.

Pojawiają się głosy, że dzisiaj mamy podobną sytuację do stanu wojennego – dodał Szarek. -To hańba! Niech powiedzą to matce Antoniego Browarczyka.

Podczas uroczystości wspomniano też zmarłego właśnie, w wieku 98 lat Kazimierza Piechowskiego, mieszkańca Tczewa, więźnia i uciekiniera z niemieckiego obozu Auschwitz-Birkenau, a także żołnierza AK.

Podajemy listę osób odznaczonych:

1. Bakiera Aleksandra

1. Dąbrowski Zbigniew Feliks
  2. Konopka Bolesław
  3. Koziatek Jan Piotr

Biogramy tych osób znajdują się na stronie internetowej IPN…>>

(mig)