Odwiedzimy posłów i senatorów Zjednoczonej Prawicy by nie mówili, że nie wiedzieli

W czwartek 31 stycznia i w piątek 1 lutego br. związkowcy z Regionu Gdańskiego NSZZ „S” odwiedzą biura parlamentarzystów Zjednoczonej Prawicy i gdańską siedzibę Zarządu Wojewódzkiego PiS. W poniedziałek 4 lutego br. związkowcy z NSZZ „S” złożą wizyty w pozostałych biurach parlamentarzystów PiS, Porozumienia i Solidarnej Polski w całym kraju. Parlamentarzystom zostaną wręczone stanowisko Związku i lista postulatów. Oby tylko zastali partnerów do rozmów.

To pierwsza z akcji prowadzonej przez Sztab Protestacyjno-Strajkowy NSZZ “Solidarność”, który zawiązał się 11 stycznia br. w Warszawie.

W poniedziałek 4 lutego br. związkowcy z pozostałych regionów „S” złożą wizyty w biurach parlamentarzystów partii rządzących PiS, Porozumienia i Solidarnej Polski w całym kraju. Parlamentarzystom zostaną wręczone stanowisko Związku i lista postulatów.

Akcja odwiedzin biur poselskich i senatorskich Zjednoczonej Prawicy jest pokłosiem uchwały Krajówki z 11 grudnia ub.r. w sprawie sytuacji społeczno-gospodarczej oraz stanu dialogu w Polsce. NSZZ „Solidarność” z niepokojem obserwuje pogarszającą się sytuację społeczną oraz narastające napięcia społeczne. Powiększające się dysproporcje w wynagrodzeniach zatrudnionych w sferze finansów publicznych wskazują na dyskryminowanie całych grup zatrudnionych.

- Podczas odwiedzin będziemy przekazywać posłom i senatorom postulaty Związku, a także będziemy informować o konsekwencjach niepodejmowania partnerskiego dialogu. Akcję podsumujemy 5 lutego w Warszawie, gdzie zbierze się Sztab na swoim kolejnym spotkaniu – informuje Marek Lewandowski, rzecznik prasowy przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „S”.

Podobną akcję poprzedziła ostatnio Krajowa Sekcja Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ „Solidarność” oraz Zarząd Regionu Śląsko-Dąbrowskiego, w sprawie sytuacji w polskich kopalniach i Jastrzębskiej Spółce Węglowej.

Konwent przewodniczących zarządów regionów i sekretariatów branżowych NSZZ „Solidarność” przekształcił się 11 stycznia br. w sztab protestacyjno-strajkowy. Miesiąc wcześniej KK NSZZ „S” przyjęła stanowisko w sprawie sytuacji społeczno-gospodarczej.

ASG