Odszkodowanie za represje w PRL

Czesław Nowak, wieloletni lider „Solidarności” w Porcie Gdańsk, w latach 80. represjonowany i więziony przez władze PRL, w czerwcu 1989 r. wybrany posłem z listy Komitetu Obywatelskiego „Solidarność”, otrzyma od skarbu państwa 200 tys. zł odszkodowania i zadośćuczynienia za komunistyczne represje. Taki wyrok wydał 26 czerwca gdański sąd. Były działacz „S”, a dziś prezes Stowarzyszenia „Godność” wnosił o wyższą kwotę odszkodowania, ale jak poinformował po ogłoszeniu wyroku jego pełnomocnik Antoni Łepkowski, nie będzie odwoływał się od nieprawomocnego jeszcze orzeczenia.

Czesław Nowak uczestniczył w proteście robotniczym w grudniu 1970 r. oraz strajkach w 1980 i 1988 r. Za działalność związkową w 1982 r. został zwolniony z pracy w gdańskim porcie, później otrzymał wyrok 4,5 roku pozbawienia wolności. W maju 1988 r. został aresztowany i osadzony w Zakładzie Karnym w Braniewie, aby nie dopuścić do wybuchu strajku w porcie, który mógłby wzmocnić protestujących w tym czasie w Stoczni Gdańskiej.

Wydając wyrok sąd podzielił opinię zasłużonego działacza „S”, który w pozwie wskazywał na pełen i absolutny związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy zwolnieniem go z pracy, pobytem w więzieniu a niższym wynagrodzeniem, które później otrzymywał (do pracy w porcie przywrócono do w 1989 r.).

To nie pierwszy proces o zadośćuczynienie za represje w okresie PRL złożony przez działaczy Stowarzyszenia „Godność”. Wcześniej podobną sprawę wygrał m.in. Stanisław Fudakowski. Głównym celem tych działań nie jest uzyskanie korzyści ekonomicznych, ale pokazanie, że III RP wciąż nie rozwiązała kwestii komunistycznych represji i odpowiedniego uhonorowania tych, którzy wywalczyli wolność Polski.

Czytaj więcej o represjach wobec gdańskich portowców