Odszedł pan doktor od serc

W poniedziałek 29 stycznia br. nad ranem zmarł kardiolog dr Ryszard Wyszomirski.

Niemal każdy, kto uskarża się lub uskarżał dolegliwości kardiologiczne znał nazwisko doktora Ryszarda Wyszomirskiego. Znali go też związkowcy z NSZZ „Solidarność”.

Urodził się 20 sierpnia 1935 roku w Węgrowie na pograniczu Mazowsza i Podlasia. Był absolwentem Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Gdańsku (dyplom w 1961 r.).

W latach 1961-2003 pracował jako kardiolog, a następnie z-ca ordynatora Oddziału Chorób Wewnętrznych ówczesnego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. Mikołaja Kopernika w Gdańsku.

Od sierpnia 1980 roku był zaangażowany w „Solidarność”. Dr Wyszomirski uczestniczył w strajku w Stoczni Gdańskiej im. Lenina jako delegat szpitala do MKS. Aktywnie włączył się w prace MKZ.

Po 13 grudnia 1981 r. współpracował z podziemnymi strukturami RKK i TKK, m.in. jako łącznik Bogdana Lisa i współorganizator, m.in. z żoną Marią, akcji wsparcia i wyszukiwania lokali dla ukrywających się Bogdana Borusewicza, Aleksandra Halla, Eugeniusza Szumiejki, Ludwika Dorna. Uczestniczył w kolportażu podziemnych pism gdańskiej „Solidarności” oraz „Tygodnika Mazowsze”. Współpracował z Andrzejem i Joanną Gwiazdami. Do 1988 roku, wspólnie z żoną, wspierał Komisję Charytatywną przy parafii św. Brygidy w Gdańsku.

Dr Wyszomirski w latach 1989-2003 był członkiem KZ NSZZ „S” w swoim szpitalu. Od lutego 1990 roku był dyrektorem Ośrodka Nieinwazyjnej Diagnostyki Kardiologicznej Społecznej Fundacji „Solidarności” w Gdańsku. To on załatwiał wszystkie sprawy związane z zakupem i sprowadzeniem aparatury oraz organizacją i prowadzeniem ONDK, który został utworzony z pieniężnego daru Kongresu USA na mocy uchwały Zarządu Społecznej Fundacji Solidarności. Głównymi inicjatorkami utworzenia ONDK były prof. dr med. Joanna Muszkowska-Penson i Alina Pienkowska. Od 2003 dr Wyszomirski był na emeryturze. Z ośrodkiem NDK przy Wałach Piastowskich 24 w Gdańsku współpracował dalej do 2015 roku.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w sobotę, 3 lutego 2018 roku. Msza Święta w kościele garnizonowym w Gdańsku Wrzeszczu (Parafia Wojskowo-Cywilna pw. Matki Odkupiciela), ul. Sobótki 20 o godz. 14, po mszy pogrzeb na Cmentarzu Srebrzysko.

ASG