We wtorek pożegnanie fotoreportera „Solidarności” – Janusza Bałandy Rydzewskiego (1931-2014)

Janusz Bałanda Rydzewski, artysta fotografik i fotoreporter, dziennikarz zmarł nagle w poniedziałek 17 marca wieczorem w wieku 83 lat. Msza święta żałobna zostanie odprawiona w bazylice św. Brygidy we wtorek, 25 marca o godz. 11, uroczystości pogrzebowe odbędą się tego samego dnia na Cmentarzu Komunalnym w Sopocie przy ul. Malczewskiego o godz. 12.30.

fot. Olga Zielińska

Historia „Solidarności”. Zdjęcia: Janusz Bałanda Rydzewski

Był członkiem Związku Polskich Artystów Fotografików, Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy. Przez całe życie związany z Trójmiastem, pracował m.in. w redakcji „Dziennika Bałtyckiego” i miesięcznika „Morze”, współpracował z Centralnym Muzeum Morskim czy Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku. Zdjęcia jego autorstwa dokumentowały najnowszą historię Polski i dzieje „Solidarności”, m.in. w Archiwum Fotografii Ośrodka KARTA znajdują się jego zdjęcia dokumentujące „karnawał Solidarności” i wydarzenia stanu wojennego w Gdańsku.

- Janusz był świetnym fotografikiem i reportażystą. Najlepsze  dramatyczne zdjęcia ze stanu wojennego są jego autorstwa – mówi Wojciech Milewski, fotoreporter.

Janusz Bałanda Rydzewski przez lata towarzyszył ze swoim obiektywem chwilom radosnym i tragicznym. Ostatnią wystawą, jaką współorganizował z Wojciechem Milewskim, naszym redakcyjnym kolegą, była wystawa fotografii „Co nam dała „Solidarność”” prezentowana w Jeleniej Górze.