Odszedł bard podziemia Przemysław Gintrowski – przegrał z chorobą

Wartościowi ludzie odchodzą szybciej. Widać w raju ich potrzebują bardziej. W wieku 61 lat zmarł w sobotę kompozytor i muzyk Przemysław Gintrowski.

„Wszystkie drogi teraz moje kiedy wiem jak dojść do zgody
Żadna burza cisza susza nie zakłóci mojej drogi
Nie horyzont coraz nowy nowa wciąż fatamorgana
Ale obraz świata sponad szczytu duszy oglądany
Tam dziś wspiąłem się
Znalazłem raj
Raj bez granic”

Gintrowski wraz z Jackiem Kaczmarskim i Zbigniewem Łapińskim pod koniec lat 70. na motywach utworu katalońskiego anarchisty i barda Lluisa Llacha skomponowali „Mury” –   hymn „Solidarności”.

On też napisał m.in. muzykę filmową m.in. do „Człowieka z żelaza” Andrzeja Wajdy, do filmu „Matka Królów”, serialu Stanisława Barei „Zmiennicy”, filmu „Tato” Macieja Ślesickiego.

Zaczęło się w 1968 r. gdy Gintrowski założył zespół muzyczny Między Niebem a Ziemią. Grupa wykonywała kompozycje The Doors, Animals, Procol Harum, a później własne – z tekstami polskich poetów. Pierwszy publiczny występ Gintrowski miał w 1976 roku na przeglądzie piosenki studenckiej z utworem „Epitafium dla Sergiusza Jesienina”.

Piosenki Gintrowskiego opierały się najczęściej na tekstach Jacka Kaczmarskiego, Zbigniewa Herberta („Raport z oblężonego miasta”), Tomasza Jastruna.
W 1980 powstał kolejny wspólny program tria – „Raj”. Rok później Gintrowski z Kaczmarskim wykonali pamiętne „Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego” w Opolu. Wtedy też artyści pojechali do Francji na tournee. Gintrowski i Łapiński wrócili do Polski – do nocy stanu wojennego. Jego album podziemny Pamiątki z 1983 r. zawierał min. takie utwory jak Wigilia na Syberii”, „Autoportret Witkacego”, „Czerwony autobus”, „Przesłuchanie anioła”, „Dokąd nas zaprowadzisz Panie”, „Potęga smaku”. W 1990 roku na albumie „Nie chcemy uciekać” znalazły się min. „List” i „Karol Levittoux”.

Przemysław Gintrowski był wykładowcą muzyki filmowej w Warszawskiej Szkole Filmowej.
Prezydent Lech Kaczyński odznaczył Gintrowskiego Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

ASG