Odeszła Zyta Gilowska, wybitna ekonomistka

Zmarła Zyta Gilowska, profesor nauk ekonomicznych, minister finansów i wicepremier w rządach Kazimierza Marcinkiewicza i Jarosława Kaczyńskiego. Zmagała się z ciężką chorobą serca. Przegrała. Miała 66 lat.

Prof. Zytę Gilowską zapamiętamy jako naukowca i polityka, osobę dowcipną, błyskotliwą, inteligentną. Zmagała się z chorobą. Zyta Gilowska od 2010 do 2013 zasiadała w Radzie Polityki Pieniężnej, ale w październiku 2013 r. wycofała się z pracy w Radzie. W październiku 2015 roku została członkinią Narodowej Rady Rozwoju powołanej przez prezydenta Andrzeja Dudę.

Wcześniej – w latach 2001-05 i 2007-08, prof. Gilowska była posłanką na Sejm. Jako wicepremier i minister finansów zapisała się obniżeniem podatków, likwidując trzecią stawkę PIT dla najlepiej zarabiających. Była, wraz z  Grażyną Gęsicką, najbardziej kompetentną kobietą w rządzie Jarosława Kaczyńskiego. Sprawowała funkcje ministra finansów i wicepremiera do września 2007 roku. Stało sie to po tym jak w 2006 r. Sąd Lustracyjny oczyścił ją z zarzutu kłamstwa lustracyjnego.   Gilowska politycznie związana była najpierw z KL-D a od 1994 roku z Unią Wolności. Zasiadała przez dwa lata w Radzie Krajowej UW. W 2001 roku wstąpiła do PO. Przez cztery lata była w parlamentarnym klubie Platformy Obywatelskiej. Do maja 2005 roku Zyta Gilowska, którą Tusk nazywał ją „siostrą”,  była wiceprzewodniczącą Platformy Obywatelskiej. Odeszła z partii w reakcji na postawiony jej przez władze ugrupowania zarzut nepotyzmu.

W sejmowej Komisji Finansów Publicznych była jej przewodniczącą.

Zyta Gilowska od 2001 roku była profesorem zwyczajnym. Pracę naukową i dydaktyczną prowadziła na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim.

fot. Wikimedia Commons