Odeszła legenda małopolskiej „S”

Barbara Niemiec, zasłużona działaczka „Solidarności” zarówno w latach 80., jak i po 1989 r., zmarła 8 stycznia w Krakowie. – Z żalem żegnamy wielką patriotkę, przedstawicielkę niezależnych polskich mediów, wychowawczynię młodych kadr wolnej Polski – napisał w specjalnym oświadczeniu Wojciech Grzeszek, przewodniczący Zarządu Regionu Małopolska NSZZ „S”.

Barbara Niemiec była jedną z wielu ważnych postaci Związku, które nie przebiły się do powszechnej świadomości publicznej, nie rywalizowały o miejsce w panteonie zasłużonych z dawnymi liderami „S” bardziej zaangażowanymi w politykę.

BarbaraNiemiec

Wiceprzewodnicząca Komisji Krajowej NSZZ „S” w latach 1991–1992 była nauczycielką języka polskiego i pracownikiem naukowym Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zakładała „S” na UJ, po wprowadzeniu stanu wojennego działała w tajnych strukturach małopolskiej „S”, redagowała i kolportowała niezależna wydawnictwa. W 1988 r. uczestniczyła w przygotowaniach do strajku w Hucie im. Lenina w Nowej Hucie, a pod koniec tego roku występowała wraz z innymi członkami podziemnych struktur przed Sądem Najwyższym w Warszawie w sprawie ponownej rejestracji Związku.

Po 1989 r. Barbara Niemiec była m.in. wiceprzewodniczącą Zarządu Regionu Małopolska, redaktorem naczelnym „Tygodnika Solidarność Małopolska”. Uczestniczyła też w pracach Społecznej Komisji Konstytucyjnej, kierowała zespołem „S” ds. zbadania akt Stasi, a w latach 1991–1993 była sędzią Trybunału Stanu.

Prezydent Lech Kaczyński odznaczył ją Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

fot. solidarnosc.krakow.pl