Oddział Chojnice przy grobie Księdza Jerzego

Od 10 do 11 września br. członkowie NSZZ „Solidarność” z Oddziału Chojnice pełnili służbę przy grobie bł. księdza. Jerzego Popiełuszki.

Była to czwarta warta pełniona przez członków naszego Związku z powiatu chojnickiego. Służbę pełnili: Bogdan Tyloch, Krystyna Tyloch, Stanisław Kowalik oraz Zdzisława Kowalik.

Do udziału w tym zaszczytnym zobowiązaniu związkowców wobec swojego patrona zaprasza regionalny koordynator służb w Regionie Gdańskim NSZZ „S” Krzysztof Żmuda.

– Zapraszam do udziału w realizacji postanowień Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „S” we Wrocławiu w 2010 r., który przyjął apel o kontynuację służb przy grobie bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Szczególnego wymiaru nasze zobowiązania nabrało po nadaniu przez papieża Franciszka patronatu księdza Jerzego dla naszego Związku. W Regionie Gdańskim NSZZ „S” jest zorganizowanych kilka grup, które sukcesywnie pełnią tą zaszczytną służbę, niektóre nawet dwa razy w roku. Przynajmniej raz w roku powinniśmy wypełnić nasze zobowiązanie wobec tego, który za nas oddał życie. Jestem przekonany, że w najbliższym czasie nasz patron zostanie ogłoszony świętym. Powinniśmy wykazać, że w pełni zasługujemy na to szczególne wyróżnienie – apeluje Krzysztof Żmuda.

Kontakt z koordynatorem: tel. 502193048.