Oddajcie wrak samolotu

– Wszystko jest polityczne, dziś nawet noszenie medalika jest polityczne, ale niebezpieczne jest uleganie poprawności politycznej. Czy domaganie się prawdy jest polityczne? – mówił ks. proboszcz Ludwik Kowalski, podczas uroczystości, które odbyły się 10 kwietnia 2012 roku, w 2 rocznicę katastrofy smoleńskiej w Bazylice św. Brygidy w Gdańsku.

We mszy św. w intencji ofiar katastrofy smoleńskiej, której przewodniczył ks. kanonik Andrzej Pradel, dyrektor Wydziału Duszpasterskiego Archidiecezji Gdańskiej, wzięło udział ponad półtora tysiąca osób, w tym członkowie „Solidarności”. Po mszy, młodzież z Caritasu rozdała 2 tys. żonkili. Wolne datki uzyskane podczas zbiórki przeznaczone zostaną na Hospicjum św. Józefa w Sopocie. Uczestnicy uroczystości przeszli następnie w Marszu Milczenia do Bazyliki Mariackiej, gdzie złożono wcześnie rozdane żonkile pod pomnikiem ofiar katastrofy smoleńskiej, oraz na grobie śp. marszałka Macieja Płażyńskiego. W czasie składania kwiatów modlitwę w intencji ofiar katastrofy poprowadził ks. infułat Stanisław Bogdanowicz. Po uroczystościach każdy mógł złożyć swój podpis na transparencie o treści „Oddajcie wrak samolotu”. Transparent z podpisami ma być przekazany władzom Federacji Rosyjskiej. Drugi transparent z identycznym napisem zawisł w Bazylice Mariackiej w pobliżu pomnika poświęconego ofiarom tragedii smoleńskiej.