Oddaj krew w rocznicę Powstania Warszawskiego! Akcja IPN w Gdańsku

1 sierpnia obchodzimy rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego. 73 lata temu tysiące uczestników Powstania przelało swoją krew w walce o wolną i niepodległą Polskę. Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku zachęca do udziału w akcji upamiętniającej to wydarzenie. Obchodzimy je pod hasłem: „Oni przelali krew za wolną Polskę. My oddajmy krew potrzebującym!”

1 sierpnia IPN zxaprasza na Targ Węglowy w Gdańsku, na którym odbywa się Jarmark św. Dominika. W pobliżu Teatru Wybrzeże stanie krwiobus Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku, gdzie będzie można oddać krew. W pobliżu będzie namiot IPN, w którym będą rozdawane materiały edukacyjne związane z Powstaniem. Wśród nich będą broszurki z serii „Patroni naszych ulic”, biało-czerwone opaski, a także bawełniane torby, na których będzie można wydrukować unikalne motywy powstańcze. Będzie możliwość drukowania na koszulkach, które Państwo przyniosą. Dla dawców krwi przygotowane są ryngrafy ze znakiem Polski Walczącej.

Więcej informacji dostępnych jest na stronie internetowej gdańskiego oddziału IPN.

Zdjęcie: IPN Gdańsk