Odbudować przemysł!

O gospodarce w skali makro rozmawiali w poniedziałek 25 maja br. związkowcy z Zespołu ds. Rozwoju Przemysłu w Poznaniu.

W spotkaniu uczestniczył Krzysztof Dośla, lider gdańskiej „Solidarności”. Bogdan Szozda, który przewodniczy pracom Zespołu i przypomniał, że nie sprawdził się pogląd, że dobrobyt może zapewnić tylko rozwój usług.

Jednym z tematów omawianych w Zespole było bezpieczeństwo energetyczne kraju na przykładzie strategicznego operatora gazociągów GAZ-SYSTEM SA.

Po sondażowych danych o wygranej kandydata PiS związkowcy przypomnieli, iż  w trakcie kampanii Andrzej Duda, prezydent-elekt zapowiedział wsparcie na rzecz rozwoju przemysłu. Przed wyborami „S” zawarła z nim umowę programową, zawierającą deklarację wypełnienia postulatów naszego Związku m.in. obniżenia wieku emerytalnego, podniesienia kwoty wolnej od podatku, podwyższenia płacy minimalną, zmianę ustawy o referendach.

- Wystawiliśmy Bronisławowi Komorowskiemu rachunek za to, że nie chciał współpracować ze społeczeństwem. Za kilka miesięcy przyjdzie czas na wystawienie rachunku PO i PSL. Będziemy też pilnować, czy prezydent Andrzej Duda będzie się wywiązywał z zawartej  umowy – mówił Piotr Duda, lider NSZZ „S”.

Do spotkania NSZZ „S” z prezydentem Dudą może dojść zaraz po jego zaprzysiężeniu, planowanym na 6 sierpnia br. Dobrą okazją będą obchody 35-lecia Związku w Gdańsku.

ASG