Od czwartku uroczystości pogrzebowe śp. Pawła Adamowicza

Uroczystości pożegnalne śp. Pawła Adamowicza rozpoczną się w czwartek 17 stycznia br. Urna z prochami prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza spocznie w Kościele NMP w Gdańsku. Msza św. pogrzebowa odprawiona zostanie przez metropolitę gdańskiego abp. Sławoja Leszka Głódzia w sobotę 19 stycznia o godz. 12. Sobota będzie dniem żałoby narodowej.

Od czwartku, od godz. 17 trumna z ciałem zamordowanego prezydenta, będzie wystawiona w Europejskim Centrum Solidarności. Pozostanie tam do piątku, do godz. 16. O godz. 17 spod ECS nastąpi wyprowadzenie trumny ulicami starego Gdańska, m.in. obok pomnika króla Jana III Sobieskiego, miejsca manifestacji patriotycznych (także w 1968, 1979 i 1980 roku) wyruszy pochód, w którym szczątki prezydenta zostaną przeniesione do Bazyliki Mariackiej.

Czas na rachunek sumienia…

W świątyni do północy także będzie możliwość pożegnania z śp. prezydentem. W nocy zwłoki zostaną poddane kremacji.

- Zgodnie z wielowiekową tradycją panującą w Gdańsku oraz przychylając się do prośby rodziny, a także do inicjatywy metropolity gdańskiego, a także do wielu głosów docierających do nas w tych dniach pan prezydent Paweł Adamowicz zostanie pochowany w Bazylice Mariackiej – poinformował ks. prałat Ireneusz Bradtke proboszcz Bazyliki Mariackiej.

Planowane jest rozstawienie telebimów w różnych punktach Gdańska, by umożliwić jak największej liczbie odbiorców obejrzenie pogrzebowego nabożeństwa.

W piątek i sobotę komunikacja publiczna w Gdańsku będzie bezpłatna by nie blokować centrum miasta autami. Uruchomiony zostanie specjalny autobus z Gdyni.

Będą też w wielu miejscach wolontariusze: zamiast przynoszenia kwiatów i zniczy rodzina prosi, by do puszek wrzucać pieniądze na Hospicjum im. ks. Dutkiewicza i Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Rodzina prosi również o nieskładanie kondolencji.