Ogólnopolski marsz – Obudź się, Polsko!

Gdańska „Solidarność” organizuje wyjazd do Warszawy na manifestację pod hasłem „Obudź się, Polsko”, która odbędzie się 29 września br.

Wśród wielu organizacji społecznych i politycznych, protestować będą również członkowie i sympatycy NSZZ „Solidarność”. W tym marszu pójdziemy pod hasłami: wolność dla mediów i zgromadzeń, płaca minimalna, „STOP 67”, stabilne zatrudnienie, „STOP dla umów śmieciowych”.

Przyjazd do Warszawy na godz. 11.00 i grupujemy się w trzech punktach:

1. Muzeum Wojska Polskiego, al. Jerozolimskie, Regiony: Gdański, Warmińsko-Mazurski, Elbląg, Słupsk, Koszalin i inne przyjeżdżające od tej strony do Warszawy.
  2. Pomnik Armii Krajowej, ul. Matejki, Regiony: Śląsko-Dąbrowski, Małopolska, Świętokrzyski, i inne.
  3. Ul. Krucza przy Ministerstwie Skarbu i Głównej Inspekcji Pracy, Regiony: Mazowsze, Ziemia Radomska, Ziemia Łódzka, Wielkopolska i inne.

Po uformowaniu szyku udajemy się na Plac Trzech Krzyży.

Każdy region, ze względów logistycznych czy utrudnień komunikacyjnych, może wybrać sobie jeden z trzech punktów koncentracji. Najważniejsze, żeby kolumny ludzi z „Solidarności” przeszły na Plac Trzech Krzyży z tych trzech różnych miejsc.

Autokary przywożące uczestników marszu udadzą się tradycyjnie na Torwar. Wszystkie autokary należy oznakować plakatem, który w wersji PDF będzie przesłany do Koleżanek i Kolegów.

Program marszu:

11.00 – zbiórka w miejscach koncentracji i przejście na Plac Trzech Krzyży.

12.00 – Plac Trzech Krzyży. Patriotyczny program słowno-muzyczny. Msza św. w intencji Ojczyzny.

14.00 – Przemarsz uczestników na Plac Zamkowy. Koncert patriotyczny. Wystąpienia.

Planowane zakończenie Marszu „Obudź się Polsko!” o godz. 18.00.

Jeżeli uda nam się dokonać rezerwacji miejsc na mszę św., a także poczynić ustalenia z policją dotyczące przejazdu kolumn autokarów, będziemy informować w następnych komunikatach.

Przypominamy również, że w tłumie uczestników mamy się odróżniać symbolami „Solidarności” na czapeczkach, koszulkach, flagach, transparentach itp. W każdym autokarze muszą być nasze służby porządkowe, które będą miały kontakt telefoniczny bezwzględnie z kierowcą autobusu i jak największą grupą uczestników, co ułatwi sprawny wyjazd z Warszawy.

Jeżeli będziecie mieć jakieś pytania, wątpliwości czy sugestie, dzwońcie!!!

Decyzja nr 55/2012

Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w związku z udziałem członków Związku w manifestacji „Obudź się Polsko” w Warszawie w dniu 29 września 2012 r. postanawia:

Tematy i hasła manifestacji „Obudź się Polsko” to: podwyższenie wieku emerytalnego, ubożenie społeczeństwa, umowy śmieciowe, wzrost bezrobocia, brak perspektyw dla ludzi młodych, ograniczanie wolności słowa. Grupy manifestantów z zakładów pracy lub branż mogą dołączyć własne postulaty.

Osobą odpowiedzialną za organizację manifestacji z ramienia ZRG jest Jan Szewczyk z Działu Organizacji i Rozwoju Związku, do którego należy przesyłać zgłoszenia dotyczące autokarów zorganizowanych przez KZ oraz kierowników oddziałów – Tel. 603 934 165, (58) 308 43 01

e-mail: j.szewczyk@www.solidarnosc.gda.pl