Obraz Matki Boskiej Kodeńskiej: „Błogosławiona wina” w TVP 1

„Błogosławiona wina” to nakręcony z niezwykłym rozmachem, barwny dokument fabularyzowany o cudownym obrazie Matki Boskiej Kodeńskiej. Film o Pani Podlasia, czyli „Błogosławioną winę” pokaże wkrótce TVP. Premiera w niedzielę 14 sierpnia o godz. 12.50 w TVP 1.

Historia jest arcyciekawa. Dotyczy winy, odkupienia i cudu. Przed czterema wiekami książę Mikołaj Sapieha, wojewoda litewski i właściciel Kodnia, skradł z kaplicy w Watykanie obraz Matki Bożej Gregoriańskiej, przed którym został cudownie uzdrowiony. Obraz trafił nad Bug, do podlaskiego Kodnia. Za jego przyczyną dokonują się liczne cuda.

Przewodnikami po historii cudownego obrazu są Marek Zając dziennikarz TVP i o. Mirosław Skrzydło, rzecznik sanktuarium z zakonu oblatów. Zdjęcia kręcono w  Rzymie, na zamku w Gniewie i na Podlasiu. Obrazowi towarzyszy muzyka Roberta Jansona.

Sceny realizowane były z udziałem gniewskiej chorągwi husarskiej i regimentu. W rolę księcia Sapiehy wcielił się kasztelan Zamku Gniew i porucznik chorągwi Jarosław Struczyński, dowódca gniewskich towarzyszy husarskich.

Film wyreżyserował Przemysław Häuser.

Obraz Häusera to nie tylko opowieść o zuchwałości Mikołaja Sapiehy. To historia nawrócenia i odkupienia winy. Magnat wyruszył w pokutną pielgrzymkę do Rzymu. Uzyskał przebaczenie i powrócił na łono Kościoła.

W dokumencie dwóch Przemysławów, Häusera i Reichela, historia przeplata się ze współczesnością. Film „Błogosławiona Wina” to nie tylko opowieść o brawurowym wyczynie księcia Sapiehy i jego uzdrowieniu a później nawróceniu, ale także o patriotyzmie. Historia toczy się w czasach potęgi Rzeczypospolitej. Polacy mają bowiem powody aby być dumnym narodem. Przykładem może być nasza polska husaria, która stanowi tak niezwykłe zjawisko w światowej historii wojskowości.

fot. Kadr z filmu „Błogosławiona wina”; www.blogoslawionawina.pl

ASG