Obozy wojskowe dla opozycji bez przedawnienia

Sąd Okręgowy w Warszawie uznał w miniony czwartek (13 lutego), że sprawa generałów SB Władysława Ciastonia i Józefa Sasina, oskarżonych o wysłanie opozycjonistów na zimowe ćwiczenia wojskowe pod namiotami, nie jest przedawniona.

Sprawę były esbekom wytoczył IPN, zarzucając im zbrodnię komunistyczną uznając, że wysyłanie 300 opozycjonistów na rzekome ćwiczenia wiązało się ze szczególnym udręczeniem. Obóz zorganizowany był na przełomie 1982 i 1983 r. na poligonie w Chełmnie, powołani na ćwiczenia przebywali w warunkach zimowych w namiotach przez trzy miesiące. Często musieli wykonywać w fatalnych warunkach atmosferycznych różne niepotrzebne prace, np. kopanie rowów.

W sierpniu 2013 r., na wniosek obrony, Sąd Rejonowy uznał, że sprawa została przedawniona jeszcze w 1993 roku. Na tę decyzję zażalenie złożył IPN i mec. Anna Bogucka-Skowrońska, pełnomocniczka części represjonowanych. 13 lutego Sąd Okręgowy w Warszawie uchylił postanowienie umarzające proces, a w uzasadnieniu znalazło się stwierdzenie, że postępowanie Cisatonia i Sasina można zakw3alifikować jako zbrodnię komunistyczną, która jeszcze się nie przedawniła.

O komentarz poprosiliśmy Andrzeja Adamczyka, działacza Stowarzyszenia Osób Internowanych „Chełminiacy 1982”: – Jestem zadowolony z wczorajszego wyroku Sądu Okręgowego, który zakwalifikował działania peerelowskich generałów jako zbrodnie komunistyczne. W tym pojęciu nie mieszczą się tylko akty zabójstw, obejmuje ono także akty prześladowań. W obozie byli ludzie chorzy, po operacjach i szczęście, że internowanie w takich ekstremalnych warunkach nie skończyło się śmiercią. Nie zależy mi na tym, aby oskarżeni znaleźli się w więzieniu, już samo zakwalifikowanie ich czynu jako zbrodni komunistycznej jest dla mnie aktem sprawiedliwości. Mam również nadzieję, że nazwanie po imieniu ich czynów będzie dla nich piętnem i państwo polskie nie będzie ich grzebać z honorami.

Zobacz więcej: http://www.darpoint.pl/CHELMNO/wos_Chelmno.htm

chełmno