Obojętność jest grzechem!

16 lutego 2015 r. w kościele świętej Brygidy odbyło się cykliczne spotkanie członków grupy modlitewnej Duszpasterstwa Ludzi Pracy Regionu Gdańskiego z duszpasterzem księdzem Sławomirem Decowskim.

Spotkanie rozpoczęła msza święta w intencji zmarłych członków Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Potem miała miejsce wspólna modlitwa przy grobie śp. księdza prałata Henryka Jankowskiego pod przewodnictwem sprawujących mszę świętą kapłanów, z udziałem wiernych z parafii oraz przybyłych członków „Solidarności”. Po modlitwie grupa „Solidarności” udała się na spotkanie formacyjne, antycypujące tematykę wielkopostną, w którą wprowadził nas ksiądz Sławek. Tematem przewodnim refleksji przywołującej Wielki Post był list papieża Franciszka i Jego refleksje wokół zagadnienia grzechu obojętności. Z tych rozważań dowiedzieliśmy się między innymi, że człowiek nigdy nie jest Bogu obojętny, a obojętność, zwłaszcza w kontekście społecznym, jest bardzo poważnym grzechem, choć może wydawać się mało istotna. Papież wzywa nas do głoszenia wiary i dawania o niej świadectwa, szczególnie poprzez miłość. Wzorem i „bramą” jest dla chrześcijan Chrystus, który jako sługa umywa nogi apostołom. Podobnie my mamy służyć innym. Zdaje się to być najlepszym lekarstwem na współczesną obojętność wielu ludzi.

Uzgodniono, że we wrześniu spotkamy się na dniu skupienia. Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy. Bardziej szczegółowych informacji udzielimy w późniejszym terminie.