Obchody rocznicowe na Wybrzeżu – 12 i 13 grudnia

W polskim kalendarzu historii najnowszej są dwie grudniowe daty – 1970 i 1981.

Prezentujemy kalendarium obchodów 44. rocznicy Grudnia ’70 oraz 33. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego na najbliższe dni.

Całość programu obchodów grudniowych jest dostępna tutaj…>>

12 grudnia/13 grudnia – Gdańsk, godz. 23.30: czuwanie z 12 na 13 grudnia przy pomniku Poległych Stoczniowców. Organizatorzy: Komitet Pamięci Ochrony Pomnika Poległych Stoczniowców w Grudniu ’70, Związek Stowarzyszeń Osób Represjonowanych w latach 1981-1990 im. błog. ks. Jerzego Popiełuszki, Stowarzyszenie Godność, Stowarzyszenie Solidarni z Kolebki, Solidarni 2010, Gdański Klub „Gazety Polskiej” II, Stowarzyszenie Kibiców „Lwy Północy”)

13 grudnia – Gdańsk, Europejskie Centrum Solidarności: wystawa pt. „Wojna ze społeczeństwem – zwiedzanie ze świadkami stanu wojennego” – grupy 20-osobowe

– od 10.30 do 16.30 oraz widowisko muzyczne (o godz. 18.00): „Jacek Kaczmarski – lekcja historii” (org. Europejskie Centrum Solidarności);

13 grudnia – Gdynia, godz. 17.30: program słowno-muzyczny w wykonaniu młodzieży z II LO w kościele oo. Redemptorystów w Gdyni w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego (przed uroczystą Mszą Świętą). Po mszy przejście pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego, złożenie kwiatów (Zarząd Regionu Gdańskiego – Oddział NSZZ „Solidarność” w Gdyni)