Obchody Dnia Edukacji gdańskiej KMPOiW na Ołowiance

W piątkowy wieczór 18 października ponad 100 związkowców (w tym naszych członków dyrektorów szkół) uczestniczyło w uroczystym spotkaniu z okazji Dnia Edukacji Narodowej w restauracji „Ołowianka” – pięknie położonej nad brzegiem Motławy, skąd rozpościera się panorama starego Gdańska. Uroczystość uświetnili swoim udziałem zaproszeni goście – poprzedni przewodniczący Komisji: Zofia Kuropatwińska, Krzysztof Koszlaga, Elżbieta Grabarek-Bartoszewicz oraz specjalny gość – Przewodniczący Zarządu Regionu Krzysztof Dośla, który składając okolicznościowe życzenia, podziękował gdańskiej KM za „dobrą związkową robotę”, za aktywny udział w akcjach związku, za solidarność z innymi branżami.

Uczestnicy  spotkania mieli też możliwość wysłuchania profesjonalnego mini-recitalu duetu jazzowego, w którym wystąpił nasz członek, nauczyciel muzyki Grzegorz Wachulski (kontrabas). Święto Edukacji jest dobrym momentem na prezentację talentów i pasji nauczycieli, zwłaszcza muzyczno-wokalnych, co chętnie umożliwiamy naszym członkom. Przewodnicząca KM Bożena Brauer podziękowała gościom za przybycie, a Hanna Minkiewicz Sekretarz Sekcji Regionalnej Oświaty odczytała list przekazany przez Przewodniczącego Sekcji – Wojciecha Książka, którego zatrzymały ważne sprawy rodzinne. W serdecznych słowach przewodniczący Książek podziękował członkom gdańskiej KM za wspieranie działań Sekcji Regionalnej, za szczególne zaangażowanie, pracowitość i dyspozycyjność.” Na ludzi z gdańskiej KM zawsze mogę liczyć” – napisał Wojciech Książek. Były jeszcze podziękowania dla osób, które zakończyły sprawowanie funkcji przewodniczących koła oraz gratulacje dla Renaty Kamińskiej członkini naszego prezydium, która otrzymała na nasz wniosek Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska. Na koniec części oficjalnej przewodnicząca Bożena Brauer złożyła wszystkim zgromadzonym życzenia i wzniosła toast lampką szampana, zapraszając na posiłek i tańce pod wodzą wodzireja. Zabawa w miłej atmosferze trwała do północy. Dla tych, którzy wyszli z  niedosytem, mamy pocieszenie- już za 12 miesięcy znów będzie nasze święto. Do zobaczenia za rok!

Hanna Minkiewicz