O wyborach, problemach w zakładach, planowanych uroczystościach – ZRG NSZZ „S”

Problemy w zakładach pracy i planowane zwolnienia pracowników, wybory w organizacjach związkowych, planowane uroczystości w 2018 roku to główne tematy obrad Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, które miały miejsce 5 marca w sali Akwen w Gdańsku.

Zdjęcia: Olga Zielińska

O problemach w firmie Skanska informował Zbigniew Kowalczyk, przewodniczący OM w Skanska SA.

– Likwidowane są całe obszary w firmie i całe oddziały. Ponad 2300 pracowników ma odejść z pracy, w Skanska ma pozostać około 2200 zatrudnionych. Udało nam się uratować pewną liczbę pracowników i wynegocjować bardziej korzystne odprawy, ale to duży cios – mówił Zbigniew Kowalczyk. – Firma się zwija. Były błędy w zarządzaniu. Grupa właścicieli rozważała nawet wyjście z Polski.

O trudnej sytuacji w Polmlek Maćkowy mówił natomiast Krzysztof Dośla, przewodniczący RG NSZZ „Solidarność”. Oddział w Gdańsku tej firmy przestaje prowadzić działalność. W styczniu pracownicy zaczęli otrzymywać wypowiedzenia z pracy. Wypowiedzenie dostał także członek ZRG Zbigniew Sikorski, który jest jednocześnie przewodniczącym Sekcji Krajowej Przemysłu Mleczarskiego, Spirytusowego i Koncentratów Spożywczych.

Skomplikowana sytuacja jest także w Stoczni Gdańsk, o czy informował wiceprzewodniczący KM NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej Karol Guzikiewicz.

– W samej Stoczni Gdańsk zatrudnionych jest 200 osób, natomiast ogromny problem jest z GSG Towers. To firma produkująca wieże wiatrowe – mówił Karol Guzikiewicz. – Trwają negocjacje między rządem a Ukraińcami w sprawie odkupienia większościowego pakietu własnościowego. Mamy nadzieje, że strony się porozumieją i nie dojdzie do upadłości firmy. Tym bardziej, że głównym wierzycielem spółki jest Skarb Państwa.

Niepokojące informacje na temat planowanych zwolnień 100 pracowników przedstawił także Mirosław Kamieński, przewodniczący „Solidarności” w Stoczni Wojennej i jednocześnie przewodniczący Sekcji Krajowej Pracowników Cywilnych Ministerstwa Obrony Narodowej NSZZ „Solidarność”.

Nieco optymizmu przekazał Krzysztof Rzeszutek, wiceprzewodniczący KZ NSZZ „S” w Operze Bałtyckiej i jednocześnie wiceprzewodniczący Sekretariatu Kultury i Środków Masowego Przekazu.

– Zapewne państwo słyszeliście już w mediach, że doszło do ustaleń z Urzędem Marszałkowskim, wedle których Warcisław Kunc, dyrektor Opery Bałtyckiej będzie zajmował to stanowisko do końca czerwca. Chciałbym podziękować Krzysztofowi Dośli, przewodniczącemu RG za ogromne wsparcie w tej walce – mówił Krzysztof Rzeszutek. – Nadal jednak niestety nie wiemy, czy dyrektor będzie miał prawo zwalniać pracowników.

Krzysztof Rzeszutek przypomniał, że zarówno on, jak i przewodnicząca „Solidarności” Anna Sawicka zostali zwolnieni z pracy. Dodatkowo dyrektor Opery Bałtyckiej zakazał wstępu na teren obiektu zwolnionym pracownikom. Utrudnia to bardzo kontakt władz Związku z pracownikami.

Krzysztof Dośla przekazał zebranym informacje z posiedzenia Komisji Krajowej. Nawiązał do pokazujących się w mediach członków Komisji Kodyfikacyjnej i ich zapowiedzi dotyczących zmian w przepisach prawa pracy.

– Nie zgadzamy się na kodyfikację prawa pracy bez „Solidarności”. Nie ma uprawnionych zmian w przepisach prawa pracy – mówił przewodniczący RG Krzysztof Dośla. – Przewodniczący KK Piotr Duda zapowiedział, że jeśli przepisy będą dla nas niekorzystne nie mają prawa ujrzeć światła dziennego.

O wyborach w organizacjach związkowych mówił natomiast członek Prezydium RG Stefan Gawroński.

– Dotychczas odbyły się wybory w zaledwie 180 organizacjach związkowych na 380, które mamy w naszym Regionie. Zważywszy, że wybory muszą się odbyć do końca marca to bardzo kiepski wynik – informował Stefan Gawroński.

Krzysztof Żmuda zaapelował do zabranych o udział w XVIII Drodze Krzyżowej Ludzi Pracy w Warszawie od grobu bł. ks. Jerzego Popiełuszki, która ma się odbyć 23 marca. Zrelacjonował także ogólnopolskie statystyki dotyczące udziału poszczególnych regionów w służbie przy grobie bł. ks. Jerzego.

– Mamy się czym pochwalić. Zajęliśmy pierwsze miejsce wśród wszystkich regionów, jeśli chodzi o liczbę odbytych służb – mówił Krzysztof Żmuda, koordynator służb przy grobie bł. ks. Jerzego. – Odbyło się ich 19 i wzięło w nich udział 131 osób. Niektóre nawet dwa razy. Na ten rok mamy także zaplanowanych 19 służb.

Z kolei Krzysztof Dośla zaapelował o przekazywanie 1 procenta w ramach rozliczania się z fiskusem na Fundusz stypendialny. O planowanych uroczystościach w 2018 roku mówił Wojciech Książek, członek Prezydium.

Poinformowano także o konferencji z udziałem ministra Zbigniewa Ziobry pt. „Wolność zrzeszania czy wolność zwalniania”, która ma się odbyć 16 marca w Sali BHP. Członkowie ZRG, którzy mają ochotę wziąć w niej udział mają zgłosić się do Bogdana Olszewskiego do 8 marca i wpisać na listę chętnych.

– Na naszym terenie są także pracodawcy, którzy łamią prawo. Przedstawimy podczas konferencji te przypadki – zapowiedział przewodniczący RG Krzysztof Dośla.

zola