O wolnych niedzielach w handlu w Radiu Gdańsk

Zadziwiająco zgodnie na temat wolnych od pracy niedziel wypowiadali się w Radiu Gdańsk szef Pracodawców Pomorza Zbigniew Canowiecki i przewodniczący Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla. Obaj zgodnie podkreślali, że pracownik wypoczęty, to pracownik, który wydajniej i lepiej pracuje. Krzysztof Dośla podkreślił też, że i tak Polacy należą wg raportu OECD do najdłużej pracujących na świecie. Statystyczny pracownik pracuje w roku ponad 1920 godzin. Wcześniej, także w Radiu Gdańsk, w „Komentarzach” mówił o tym także Jacek Rybicki – Polska jest prawdopodobnie krajem w Europie o największym zaangażowaniu w praktyki religijne. Dlatego, tam, gdzie jest to możliwe, niedziele powinny być wolne od pracy.

W dyskusji rozmawiano między innymi o projekcie ustawy przygotowanym przez „Solidarność”, który dla większości pracowników handlu oznacza wolne niedziele.

– Kolejny aspekt, który przemawia za wolnymi niedzielami to kwestia dyskryminacji. Bo przecież część pracowników jest zobligowana do pracy w niedziele, a część nie – mówił  Rybicki. -Mówienie, że jeśli nie zrobię zakupów w niedzielę, to nie zrobię ich w ogóle jest absurdalne. Przecież będę musiał zrobić je w innym dniu – stwierdził.

zola