O „Solidarności” w Tczewie

„Pamięci tych Tczewian, którzy odważyli się działać na rzecz wolności i niepodległości w trudnych czasach totalitaryzmu komunistycznego” – to słowa motta wystawy, która otwarta została 14 sierpnia br. na węźle transportowym w Tczewie. Ekspozycję, która prezentuje historię tczewskiej „Solidarności”, wzbogaconą licznymi, archiwalnymi fotografiami przygotowały Fabryka Sztuk i Stowarzyszenie „Zawsze Solidarni”. Na planszach znalazły się między innymi lista internowanych działaczy, historie oświatowej, kolejarskiej, strażackiej „Solidarności”,  czy sylwetka kapelana tczewskiej „Solidarności” ks. Stanisława Cieniewicza. Są również plansze poświęcone organizacjom związkowym w poszczególnych zakładach pracy: Fabryce Przekładni Samochodowych w Tczewie,Tczewskiemu PKS, Tczewskiej Stoczni Rzecznej, Meblarskiej Spółdzielni Pracy”Jedność”. NSZZ „Solidarność” podczas uroczystości otwarcia wystawy reprezentowali przewodniczący Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla i kierownik Oddziału w Tczewie Marek Nagórski.Szef gdańskiej „Solidarności” podziękował organizatorom wystawy, za upamiętnienie historii „Solidarności”, jednak przede wszystkim podziękował byłym opozycjonistom za walkę na rzecz wolności w trudnych czasach komunistycznych, jak i obecnym działaczom naszego związku za ich pracę na rzecz walki o godność i prawa pracowników. Uroczystość uświetnił występ barda „Solidarności” Tolka Filipkowskiego.