Nowy sztandar „Solidarności” w Remontowej Shipbuilding

Nowy sztandar Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w stoczni Remontowa Shipbuilding (dawniej Stocznia Północna) zostanie poświęcony 11 listopada podczas uroczystej mszy św. w Bazylice Mariackiej w Gdańsku, która rozpocznie się o godz. 12. Poświęcenia dokona ks. bp Wiesław Szlachetka, biskup pomocniczy archidiecezji gdańskiej. Do udziału w uroczystości, której odbędzie się w wyjątkowych okolicznościach obchodów Święta Niepodległości, zapraszamy poczty sztandarowe i przedstawicieli wszystkich organizacji związkowych w Regionie Gdańskim.

O nowym sztandarze związkowców z Remontowej Shipbuilding mówi przewodniczący tamtejszej „Solidarności” Krzysztof Żmuda:

– Konieczność przygotowania i poświęcenia nowego sztandaru wynikała ze zmiany nazwy naszego przedsiębiorstwa kilka lat temu. Nowy proporzec podobnie jak poprzedni zawiera wizerunek Matki Boskiej Częstochowskiej. Z drugiej strony widnieje nazwa firmy, duży napis „Solidarność” oraz charakterystyczny wizerunek lwów, takich samych jak w logotypie Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Poświęcenie naszego sztandaru podczas mszy św. za ojczyznę będzie jednym z pierwszych wydarzeń z udziałem nowego proboszcza Bazyliki Mariackiej ks. prałata Zbigniewa Zielińskiego, który do nowej parafii zostanie wprowadzony zaledwie dwa dni wcześniej.

Zobacz program innych uroczystości 11 listopada