Nowy prezes TVP SA z Gdańska

Janusz Daszczyński, dziennikarz, wywodzący się z Gdańska, w 1981 r. zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Solidarność”, został prezesem telewizji publicznej.

W środę Rada Nadzorcza Telewizji Polskiej SA wyłoniła zarząd. Jednak ostateczna decyzja należy do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Członkami zarządu TVP SA zostali też Marian Zalewski i Wiesław Rola. Dotychczasowy prezes Juliusz Braun zdobył…1 głos.

Janusz Daszczyński, absolwent Politechniki Gdańskiej w 1981 r. był zastępcą redaktora naczelnego „Tygodnika Samorządność”. W 1989 roku pełnił funkcję zastępcy kierownika zespołu medialnego Komitetu Obywatelskiego „Solidarność”. Później był związany ze środowiskiem liberałów. Daszczyński był już członkiem zarządu TVP w latach 1994-1998 za prezesury Wiesława Walendziaka i Ryszarda Miazka oraz dyrektorem i redaktorem naczelnym Ośrodka Telewizyjnego TVP w Gdańsku, zastępcą dyrektora TV Polonia oraz dyrektorem generalnym Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji.

Daszczyński był też szefem public relations i marketingu TU ERGO Hestia. Jest zastępcą dyrektora biura Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych ds. finansów i logistyki.

Rada Nadzorcza TVP do ostatniego etapu konkursu, czyli przesłuchań kandydatów dopuściła dotychczasowego prezesa TVP Juliusza Brauna oraz Bogusława Piwowara i Mariana Zalewskiego z zarządu. Kandydowali też m.in. Iwona Schymalla, Piotr Gaweł, Jarosław Pachowski, Urszula Rzepczak, Zbigniew Jasiewicz, Wiesław Rola, Stanisław Wójcik i Sławomir Zieliński.

Konkurs wzbudził liczne protesty, które dotyczyły m.in. kierowania się kryteriami politycznymi przy obsadzie stanowisk.

ASG