Nowy poczet władców Polski. Waldemar Świerzy kontra Jan Matejko

Jak naprawdę wyglądali nasi władcy? Projekt Nowy poczet władców Polski został zainicjowany w 2004 roku przez artystę grafika Andrzeja Pągowskiego, wybitny twórca plakatów. W ramach tej inicjatywy świetny grafik – profesor Waldemar Świerzy na podstawie aktualnej wiedzy historycznej stworzył 49 portretów władców. Obrazy powstawały przez lat siedem 2006–13.

Obowiązującym kanonem wizerunków władców Polski jest poczet – powszechnie, choć nie do końca słusznie – kojarzony z Janem Matejko. Swoje projekty mistrz Matejko wykonał w technice rysunku, pozbawione koloru i dostosowane do ówczesnych technik drukarskich.

Poczet ten od lat jest publikowany w podręcznikach, na znaczkach pocztowych, niezliczonej ilości pocztówek i różnych innych wydawnictwach. Dla wielu ludzi, szczególnie młodych jest już jednak archaiczny w swojej formie.

Nowy poczet władców Polski ma nowoczesną formę, jest połączony z częścią edukacyjną napisaną przystępnym językiem. Wizerunki władców powstawały na podstawie materiałów źródłowych i z zachowaniem realiów epoki.

Waldemar Świerzy to najwybitniejszy twórca portretów Polaków w ostatnich latach, mający w dorobku wizerunki znanych aktorów i reżyserów, a także Jana Pawła II, Czesława Miłosza, Wisławy Szymborskiej, Krzysztofa Pendereckiego, Henryka Sienkiewicza, Marii Skłodowskiej-Curie oraz serię Giganci Jazzu.

Barwne teksty towarzyszące portretom napisał historyk Marek Klat, również autor opisów w albumie z okazji wystawy.

Kolekcję po raz pierwszy zaprezentowano publicznie w maju 2015 roku na Zamku Królewskim w Warszawie. Otrzymała świetne recenzje.

Gdańska publiczność będzie mogła zobaczyć wystawę 23 listopada 2017 do 26 lutego 2017 roku w Muzeum Narodowym w Gdańsku, w oddziale Zielona Brama. Miejsce ekspozycji wybrano nieprzypadkowo. Zieloną Bramę wznoszono w latach 1564–1568 wprawdzie jako siedzibę Trzeciego Ordynku, czyli reprezentacji kupców i cechów we władzach miasta, ale po interwencji króla Zygmunta Augusta przeznaczono ją na rezydencję władców polskich.

Muzeum Narodowe w Gdańsku / Oddział Zielona Brama; ul. Długi Targ 24, 80–828 Gdańsk.

Ilustracje: ⓒ. Kreacja Pro