Nowoczesna ze wsparciem – medialnym

Na kampanię wyborczą ugrupowania Ryszarda Petru wpłacali pieniądze m.in. Wojciech Kostrzewa z rady nadzorczej TVN oraz Marcin Michalak i Artur Hoffman z rady nadzorczej ATM Grupy. Wynika to z dokumentów finansowych partii Nowoczesna, ujawnionych przez dziennikarzy „Newsweek Polska”,

Jak czytamy w serwisie wirtualnemedia.pl Wojciech Kostrzewa jest prezesem Grupy ITI. W radzie nadzorczej Grupy TVN zasiada od 2005 roku, a dwa lata później został jej przewodniczącym. Po przejęciu TVN przez Scripps Networks Interactive w lipcu ub.r. Kostrzewę ponownie powołano w skład rady nadzorczej – jest jej wiceszefem.

Według „Newsweeka” menedżer wpłacił na kampanię wyborczą Nowoczesnej 20 tys. zł. W przeszłości miał on także przelewać środki na kampanie wyborcze PO.

Mamy nadzieję, że nie wpływało to na sposób postrzegania i prezentowania polityków tego ugrupowania przez wydawców i dziennikarzy TVN.

Wśród darczyńców partii Ryszarda Petru byli także członkowie rady nadzorczej ATM Grupy – Marcin Michalak i Artur Hoffman. Ten pierwszy przelał na konto Nowoczesnej 20 tys. zł, a drugi – 75 tys. zł.

Nowoczesna otrzymała również wsparcie finansowe m.in. od założyciela Kolportera Krzysztofa Klickiego (wpłacił 43 750 zł), byłego szefa MSZ i członka rady nadzorczej Citi Banku Handlowego Andrzeja Olechowskiego (wpłacił 5 tys. zł) oraz Piotra Krupy, prezesa Grupy Kruk, który wraz z żoną przelał na konto Nowoczesnej 87,5 tys. zł.