Nowe zasady w ograniczeniu niedzielnego handlu

W 2019 roku niedziele handlowe będą wypadały rzadziej, czyli będzie tylko jedna niedziela handlowa w miesiącu, za wyjątkiem kwietnia i grudnia. Nadal jednak będą mogły być wydłużone godziny pracy sklepów.

Od stycznia 2019 roku niedziele handlowe będą wypadały w ostatnią niedzielę miesiąca. Będzie jednak 15 niedziel handlowych, gdyż zakaz handlu niedzielnego nie będzie obowiązywał dodatkowo 14 kwietnia (poprzedzająca Wielkanoc) oraz 15 i 22 grudnia (dwie przed Bożym Narodzeniem.

Nadal w każdą niedzielę zakupy można zrobić w sklepach działających na zasadzie tzw. franczyzy. Dodatkowo na klientów czekają stacje benzynowe, które również nie zostały objęte zakazem handlu w niedzielę. Bez zmian w każdą niedzielę czynne będą miejsca rozrywki, jak kina i lokale gastronomiczne

W 2019 r. podobnie jak w 2018 i 2020 r. utrzymany będzie porządek niedziel handlowych przed najważniejszymi świętami: przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem. Sklepy będą otwarte w dwie kolejne niedziele poprzedzające Boże Narodzenie i w jedną niedzielę poprzedzającą Wielkanoc. Wielkanoc w 2019 r. wypada 21 kwietnia, dlatego niedziela poprzedzająca tę datę będzie niedzielą handlową – 14 kwietnia 2019 r. Przed Bożym Narodzeniem sklepy będą otwarte także w niedziele 15 i 22 grudnia, co oznacza, że 3 niedziele grudnia będą handlowe.

Niedziele handlowe 2019: 27.01.2019, 24.02.2019, 31.03.2019, 14.04.2019 i 28.04.2019, 26.05.2019, 30.06.2019, 28.07.2019, 25.08.2019, 29.09.2019, 27.10.2019, 24.11.2019 i 15.12.2019, 22.12.2019 i 29.12.2019.

Ustawa przewiduje katalog 32 wyłączeń. Zakaz nie obowiązuje między innymi w cukierniach, lodziarniach, na stacjach paliw płynnych, w kwiaciarniach, w sklepach z prasą.

Nadal czekają na wypełnienie postulaty „Solidarności” dotyczące nowelizacji ustawy o ograniczeniu handlu. Chodzi o to, by sieci franczyzowe nie mogły korzystać z luki pozwalającej na obchodzenie ograniczeń w handlu w niedziele, podszywając się pod placówki pocztowe i kawiarenki. Pod koniec roku wprowadzona została nowelizacja według której z wyłączenia spod zakazu handlu mogą korzystać tylko takie placówki pocztowe, których przeważająca działalność polega na świadczeniu usług pocztowych w rozumieniu ustawy.

Związkowcy z NSZZ „S” jesienią 2018 r. wystosowali do minister rodziny i pracy Elżbiety Rafalskiej też apel w sprawie nowelizacji ustawy ograniczającej niedzielny handel, czyli o zmianę przepisów, tak aby zakaz handlu obowiązywał od godziny 22.00 w sobotę do 5.00 w poniedziałek.

Od 2020 roku zakaz handlu nie będzie obowiązywać jedynie w ostatnią niedzielę stycznia, kwietnia, czerwca i sierpnia, a także w dwie kolejne niedziele poprzedzające Boże Narodzenie i w niedzielę poprzedzającą Wielkanoc.

ASG