Nowe władze w Krajowej Sekcji Młodych

23 października 2018 r. odbyły się wybory wśród młodych Związkowców, którzy dwa lata temu przy NSZZ „Solidarność” założyli Krajową Sekcję Młodych. Przewodniczącym, wybranym jednogłośnie, został Maciej Tyczyński, pełniący funkcję przewodniczącego regionalnej Sekcji Młodych z Mazowsza i reprezentujący branżę medyczną. KSM skupia młodych Związkowców z całej Polski do 35 roku życia.

W skład Rady Sekcji weszli: Kamil Cholewiński (region Mazowsze, NFZ), Ksenia Ulanowicz-Sienkiel (dotychczasowy Sekretarz KSM), Alicja Skowron (region Mazowsze), Łukasz Zakrzewski (Huta Stalowa Wola). Natomiast w Komisji Rewizyjnej znaleźli się: Malwina Drozdowska (Glaxo Smith Kline, region Wielkopolska), Karol Kamiński (VW Poznań, region Wielkopolska) oraz Adam Szydłowski (Kopalnia Turów).

Sekcja Młodych powstała po to, aby zmieniać wizerunek związku zawodowego wśród młodych ludzi. Jej członkowie spotykają się z uczniami szkół zawodowych, ze studentami opowiadając o roli Związku w życiu pracowników. Opowiadają o tym co Związek robi, aby poprawić warunki pracy, warunki socjalne, prawo pracy, funkcjonowanie każdego pracownika na rynku pracy.

Mass media ukazują związki zawodowe głównie w kontekście strajków i protestów. Zapominają, że Związek prowadzi, i to z pozytywnym skutkiem, dialog z rządem na wszystkie tematy pracownicze. Rozmawia między innymi o minimalnej pensji, o zatrudnianiu na umowy o pracę a nie na tzw. śmieciówki. Młodzi ludzie często uważają, że przynależność do Związku nie wiąże się z żadnymi korzyściami. Boją się, że zostając członkiem „S” będą przez pracodawcę gorzej traktowani, a nawet zostaną pozbawieni pracy. Właśnie te wątpliwości próbują wyjaśniać członkowie Sekcji podczas spotkań m.in. w szkołach.

- Naszą misją jest działanie na rzecz zwiększenia udziału młodych związkowców w NSZZ „Solidarność”. Wzięliśmy udział w warsztatach z rozwoju Związku. Sam po tym szkoleniu rozmawiałem z pracownikami Poczty Polskiej i w ciągu tygodnia do organizacji związkowej wstąpiło aż 50 osób – powiedział Marcin Gallo, były przewodniczący KSM.

Oprac. mig