Nowe otwarcie w przemyśle okrętowym? Związkowcy na wyjazdowym posiedzeniu sejmowej komisji gospodarki morskiej

Rządowe plany wsparcia przez państwo rozwoju przemysłu okrętowego, sytuacja w stoczniach i portach morskich wschodniego wybrzeża oraz plany przekopu Mierzei Wiślanej – to główne punkty wyjazdowego posiedzenia sejmowej Komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, które 22 lutego odbyło się w siedzibie Urzędu Morskiego w Gdyni. Gośćmi spotkania byli m.in. minister i wiceminister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk i Paweł Brzezicki, którzy przedstawili założenia do nowej ustawy o aktywizacji przemysłu okrętowego i przemysłów komplementarnych. Nowe prawo ma wejść w życie 1 stycznia 2017 r.

Zdjęcia: Olga Zielińska

Minister Marek Gróbarczyk w rozmowie z nami zapowiedział, że celem programu jest m.in powstanie około 5 tys. nowych miejsc pracy w samym sektorze stoczniowym (każde takie miejsce generuje 6-7 miejsc pracy w łańcuchu dostawców), zabezpieczenie wysokich standardów zatrudnienia w branży oraz przygotowanie polskich stoczni do nowego portfela zamówień, także w ramach programu zamówień wojskowych.

Szczegółowe informacje na temat rządowych planów wsparcia gospodarki morskiej oraz wywiad z ministrem gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej przedstawimy w marcowym numerze „Magazynu Solidarność”.

W posiedzeniu komisji 22 lutego w Gdyni wzięli udział przedstawiciele strony społecznej z branży morskiej. NSZZ „Solidarność” reprezentowali m.in. przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla, przewodniczący i wiceprzewodniczący Sekcji Krajowej Przemysłu Okrętowego Mirosław Piórek i Krzysztof Żmuda, kierownik Oddziału NSZZ „S” w Gdyni Aleksander Kozicki, Edward Fortuna, Piotr Ratkowski i Zenon Wiszowaty z Krajowej Sekcji Portów Morskich, Andrzej Kościk, przewodniczący Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków. Związkowcy podkreślili, że calem rozwoju sektora okrętowego musi być powstanie nowych, dobrych miejsc pracy.

Zobacz wypowiedź szefa ZRG NSZZ „S” Krzysztofa Dośli