Nowa siedziba gdańskiej oświaty

Piękny widok z okna na pomnik Króla Jana III Sobieskiego i gdańską starówkę to tylko jeden z atutów nowej siedziby Organizacji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku. Od września związkowcy z oświatowej „Solidarności” dyżurują przy Targu Drzewnym 3/7, IV piętro.

Zdjęcia: Małgorzata Kuźma

W uroczystym otwarciu nowej siedziby, które odbyło się 8 września, regionalną „Solidarność” reprezentowali przewodniczący Krzysztof Dośla, skarbnik Stefan Gawroński oraz przewodniczący sekcji oświaty Wojciech Książek, a władze miasta wiceprezydent Piotr Kowalczuk i radny Piotr Gierszewski. Pomieszczenia poświęcił ks. kanonik Ludwik Kowalski, proboszcz parafii św. Brygidy, na terenie której znajduje się biuro oświatowej „Solidarności”. Obecny był również ks. Krzysztof Nowak, opiekun duszpasterstwa gdańskiej oświaty.

– Dziękuję władzom Gdańska za to, że nasza przeprowadzka ze starej siedziby przebiegła tak sprawnie – mówiła Bożena Brauer, przewodnicząca gdańskiej międzyzakładowej „Solidarności”. Poprzednie biuro Związku mieściło się przy ul. Piramowicza w Bursie Gdańskiej. Władze miasta zdecydowały, że pomieszczenia zajmowane przez „Solidarność” zostaną przeznaczone dla młodzieży. Wiceprezydent Piotr Kowalczuk przekazując na ręce przewodniczącej Bożeny Brauer pamiątkową grafikę podkreślił fakt, że gdańska oświatowa „Solidarność” stale się rozwija, pozyskując wciąż nowych członków Związku.

Organizacja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku to jedna z największych i najdynamiczniej rozwijających się organizacji związkowych w naszym Regionie. Obecnie zrzesza ona 1600 członków ( w tym około setki to emeryci), skupionych w ponad 100 kołach. To, co najważniejsze to fakt, że to liczba członków organizacji sukcesywnie wzrasta i wyprzedza znacząco liczbę członków ZNP (na koniec marca 2016 do ZNP należało 1335 członków – źródło: portal www.gdansk.pl).  - Praktycznie nie ma posiedzenia władz Komisji, aby nie przyjmowano nowych członków – mówi Anna Kocik skarbnik Organizacji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku.