Nordic walking. 100 kilometrów na 100-lecie niepodległości

Rektor Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku prof. dr hab. Waldemar Moska zaprasza na sportowe obchody uczczenia 100-lecia odzyskania niepodległości Polski. Termin imprezy to środa, 9 maja br., a miejsce – stadion Rugby AWFiS ul. Kazimierza Górskiego 1 w Gdańsku. Od godziny 10 przewidziana jest weryfikacja zgłoszeń elektronicznych, a na godz. 15 zaplanowano dekorację zwycięzców.

100km_z_NWplazma850

Zgłoszenia przyjmowane będą drogą elektroniczną przez formularz zgłoszeniowy dostępny na stronach internetowych www.awf.gda.pl oraz bezpośrednio w dniu imprezy w Biurze zawodów. Pierwszeństwo startu mają uczestnicy zgłoszeni elektronicznie.

Liczba zawodników w drużynie może liczyć od 1 do 20 osób bez względu na płeć i wiek. Każda z drużyn startuje całym swoim zespołem. Limit czasowy na pokonywanie trasy wyznaczony jest do godziny 14:30. Ostatni start drużyny może nastąpić najpóźniej o godzinie 14:00.

Celem imprezy jest przede wszystkim uczczenie 100-lecia odzyskania niepodległości Polski. Startujące drużyny będą próbowały osiągnąć dystans 100 kilometrów.

Przypomnijmy, że nordic walking to forma rekreacji polegająca na marszach ze specjalnymi kijami. Wymyślony został w Finlandii w latach 20. XX wieku. Ważnym czynnikiem jest możliwość uprawiania w zasadzie przez każdego – bez względu na wiek, kondycję czy tuszę. Nordic walking można uprawiać zarówno nad morzem, w lesie, parku czy w górach – przez cały rok.

Zapraszamy!

Zgoda na udział w imprezie…>>

Regulamin imprezy…>>