Nominacje do Rady Instytutu Dziedzictwa Solidarności

W historycznej dla najnowszych dziejów Polski Sali BHP Stoczni Gdańskiej we wtorek 5 listopada  członkom Rady Instytutu Dziedzictwa Solidarności wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego Jarosław Sellin i przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” Piotr Duda wręczyli akty nominacji. Tym samym powołany przed dwoma miesiącami instytut zaczyna swą działalność.

W Radzie, która jest organem pomocniczym IDN, zasiadają m.in. prof. Sławomir Cenckiewicz, prof. Barbara Fedyszak-Radziejowska, proboszcz parafii św. Brygidy ks. Ludwik Kowalski, sygnatariusze Porozumień Sierpniowych Andrzej Gwiazda i Andrzej Kołodziej, bratanica bł. ks. Jerzego Popiełuszki Barbara Popiełuszko–Matyszczyk oraz Adam Chmielecki, prezes Radia Gdańsk, Michał Karnowski, publicysta, mec. Piotr Andrzejewski, Waldemar Bartosz, Bogdan Biś, prof. Krzysztof Dybciak, Roman Gałęzewski, Andrzej Gelberg, Adam Hlebowicz, prof. Stanisław Mikołajczak, Michał Ossowski, Andrzej Rozpłochowski, Piotr Semka, dr Marcin Stefaniak, ks. prof.  Władysław Zuziak.

Instytut w swej idei ma przypominać wielki ruch „Solidarności” i wartości chrześcijańskie, na jakich był on zbudowany.

– Przypomnę, że jesienią 1981 roku, kiedy na pierwszym zjeździe „Solidarności” uchwalono apel do narodów Europy Środkowo-Wschodniej, to ten apel był wyśmiewany, że to jest jakiś polski mesjanizm, romantyzm i naiwność, a tymczasem narody Europy Środkowo-Wschodniej wyzwoliły się, utworzyły niepodległe państwa i obaliły komunizm. Jest to ruch zwycięski w wymiarze międzynarodowym – powiedział wiceminister Jarosław Sellin.

- Rada Programowa nakreśli kierunki funkcjonowania Instytutu Dziedzictwa Solidarności. My jako związkowcy z „Solidarności” chcemy by ten Instytut działał nie po to, by kogoś zastępować, tylko pokazywać prawdziwą historię Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. W najbliższy piątek w tej sali odbędzie się konferencja, którą wspólnie z Międzynarodowym Centrum Badań nad Fenomenem Solidarności organizujemy. To Centrum, które powstało rok temu, przy błogosławieństwie ks. abp. Marka Jędraszewskiego z Uniwersytetem Jana Pawła II w Krakowie, to też jest nasza inicjatywa. Chcemy aby ten fenomen „Solidarności” był badany, a Centrum nazywa się „międzynarodowe”, bo nie chcemy się zamykać tylko w skali naszego kraju – rysował program na teraz Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „S”.

Najważniejszym zadaniem rady wydaje się jednak przygotowanie programu i publikacji na 40-lecie NSZZ „S”, przypadające w 2020 roku.

Umowę powołującą Instytut podpisano 31 sierpnia br. podczas obchodów 39. rocznicy Sierpnia’80. Jego powołanie jest skutkiem rozdźwięku między ECS, a NSZZ „S”. W kwietniu br. NSZZ „Solidarność” odebrał ECS prawo do wykorzystywania logotypu związku poza wystawą stałą Centrum.

ASG