Nominacje i przetasowania w rządzie

W południe w Pałacu Prezydenckim prezydent Andrzej Duda na wniosek premiera Mateusza Morawieckiego dokonał zmian w składzie Rady Ministrów. Andrzej Duda wyraził przekonanie, że te zmiany przyczynią się do realizacji zadań rządu. Nie wszyscy odwołani ministrowie odeszli z rządu. Zostali w nim Mariusz Błaszczak, Henryk Kowalczyk i Andrzej Adamczyk. Objęli inne resorty. Wśród nowych ministrów jest jeden skromny akcent wybrzeżowy.

Z dotychczasowych funkcji ministerialnych odwołani zostali: Mateusz Morawiecki, który jako premier odszedł ze stanowiska ministra rozwoju, minister zdrowia Konstanty Radziwiłł, minister środowiska Jan Szyszko, szef MON Antoni Macierewicz, szef MSWiA Mariusz Błaszczak, obejmując szefostwo MON, minister cyfryzacji Anna Streżyńska, minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski, minister infrastruktury i budownictwa Andrzej Adamczyk, który objął teraz tekę ministra infrastruktury i minister przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów Henryk Kowalczyk, który został ministrem środowiska.

Nowi ministrowie to: Jacek Czaputowicz, Joachim Brudziński, Łukasz Szumowski, Jerzy Kwieciński, Jadwiga Emilewicz, Teresa Czerwińska.

Odejście Antoniego Macierewicza jest znakiem, że prezydent Andrzej Duda miał wpływ na to, co się wydarzyło. Z kolei zastąpienie Macierewicza przez Mariusza Błaszczaka na stanowisko szefa MON oznacza, że obóz władzy ma jednak „krótką ławkę” potencjalnych urzędników na najwyższych szczeblach.

Z drugiej strony opozycja ma teraz trudne zadanie – odeszli z rządu obarczeni największą niechęcią części opinii publicznej ministrowie obrony i środowiska.

Ministra Waszczykowskiego zastąpił obecny podsekretarz stanu w MSZ prof. Jacek Czaputowicz, pracownik naukowy, a swego czasu członka Rady Służby Publicznej przy   premierze Tusku, w MSZ od 1990 r. Wicemarszałek Sejmu Joachim Brudziński powołany został na stanowisko ministra spraw wewnętrznych i administracji. Kto go zastąpi w fotelu marszałka na razie nie wiadomo.

Łukasz Szumowski został ministrem zdrowia, a Jerzy Kwieciński – ministrem inwestycji i rozwoju. Z kolei Jadwiga Emilewicz została ministrem nowego resortu – przedsiębiorczości i technologii, a Teresa Czerwińska – ministrem finansów.

Czerwińska ukończyła studia na Wydziale Nauk Społecznych i na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego. Rozprawę doktorską obroniła na Wydziale Zarządzania UG. Stopień naukowy doktora habilitowanego uzyskała w 2010 na Uniwersytecie Gdańskim.

Swoje teki zachowali m.in. koalicjant PiS Zbigniew Ziobro, minister sprawiedliwości, Anna Zalewska, szefowa MEN i minister rodziny i pracy Elżbieta Rafalska. Co naturalne zostaje też trzeci koalicjant PiS, lider Porozumienia Jarosław Gowin. Nie ma zmiany na stanowisku wicepremiera i szefa resortu kultury, Piotr Gliński pozostaje.

- Polska jest pięknym żaglowcem płynącym po nieznanych wodach. Ale to, czy znajdzie nowe drogi zależy nie tylko od siły masztów, ale także załogi. W szczególnym Roku Stulecia Odzyskania Niepodległości trzeba byśmy byli rządem modernizacji i rządem dla polskich rodzin, społeczeństwa i siły państwa polskiego – powiedział Mateusz Morawiecki i zadeklarował:

- Chcemy być rządem, który łączy gospodarkę ze społeczeństwom, wymiar europejski z lokalnym, prawo ze sprawiedliwością.

Rada Ministrów w nowym składzie z marszu przystąpi do pracy – pierwsze posiedzenie rządu rozpocznie się dzisiaj o godz. 13.30.

ASG