Noc Muzeów – zaparasza IPN

Tegoroczna edycja Nocy Muzeów w Oddziale IPN w Gdańsku 19 maja br. odbędzie się pod hasłem „Przystanek Niepodległość!”.

W programie wydarzenia:

• Godz. 17.-19. – rocznicowy spaceru historyczny „Śladami Maja ’88 w Gdańsku”. O przebiegu obywatelskiego protestu sprzed trzydziestu lat oraz reakcji władz PRL opowiedzą animatorzy kultury Piotr Wyszomirski (Fundacja Pomysłodalnia) i Jarosław Żurawiński (Morska Fundacja Historyczna) oraz historyk Arkadiusz Kazański (IPN Gdańsk). W spacerze wezmą udział również uczestnicy i świadkowie tamtych wydarzeń: działacze podziemnych struktur „Solidarności”, Federacji Młodzieży Walczącej i Niezależnego Zrzeszenia Studentów (UWAGA: zbiórka uczestników spaceru o godz. 17.00 na Placu Solidarności. Zgłoszenia przyjmowane są na adres e-mail: bartosz.januszewski@ipn.gov.pl do 17 maja do godz. 16.00).
  • godz. 19.15 do 20.15 – „Polacy nie zapomnieli tej daty…” Spotkanie i rozmowa z zaproszonym gościem Tadeuszem Szczudłowskim, działaczem opozycyjnym, organizatorem i uczestnikiem niezależnych obchodów Świąt 3 Maja i 11 Listopada w Gdańsku. Miejsce spotkania: Sala Edukacyjno-Konferencyjna im. gen. Augusta Emila Fieldorfa „Nila”. Obowiązują zapisy na wejście na adres e-mail: anna.nadarzynska-piszczewiat@ipn.gov.pl. Wstęp według kolejności zgłoszeń.
  • godz. 21.do godz. 01.- „Zakazane święta” Pokaz prezentacji multimedialnej. Grupy maksymalnie do 50 osób. Od godz. 21.00 pokazy co godzinę (ostatnia grupa o godz. 24.00)
  • godz. 19. do godz. 01.- „Noc pośród teczek” Zwiedzanie magazynów archiwalnych IPN w Gdańsku. Wejście do magazynów co 45 minut
  • godz. 19. Do godz. 01. – „Z archiwum IPN” Prezentacja wybranych zbiorów archiwalnych Oddziału Gdańskiego IP
  • godz. 19. do godz. 01. – „Co kryją archiwa IPN ?” Prezentacja cyfrowych zasobów ewidencyjnych Instytutu
  • godz. 19. Do godz. 0.30 – „Symbole Niepodległej” Możliwość samodzielnego wykonywania nadruków o tematyce niepodległościowej na koszulkach i torbach bawełnianych (warunkiem jest przyniesienie ze sobą koszulki bądź torby).
  • godz. 19. do godz. 0.30 – „Gry historyczne” Prezentacja edukacyjnych gier planszowych IPN (m.in. Awans. Zostań Marszałkiem Polski, 303. Bitwa o Anglię, Miś Wojtek, Kolejka) jako formy intelektualnej rozrywki dla dzieci i dorosłych

Miejsce: al. Grunwaldzka 216, Gdańsk (z wyjątkiem spaceru historycznego).