17-18 maja: Noc Muzeów w sali BHP

Tegoroczna gdańska Noc Muzeów odbędzie się w nocy 17 na 18 maja. Podobnie jak w ubiegłych latach wszyscy chętni będą mogli bezpłatnie zwiedzać gdańskie muzea i instytucje kulturalne. Swoje powoje otwiera również sala BHP Stoczni Gdańskiej.

VLUU L310W L313 M310W / Samsung L310W L313 M310W

– W Sali BHP obejrzeć można wiele ciekawych eksponatów m.in. jedną z trzech kopii tablic z 21 postulatami strajkujących, oryginalne stoły, przy których podpisano najważniejsze z Porozumień Sierpniowych oraz duży biało-czerwony długopis, którym Lech Wałęsa sygnował ten dokument – wylicza Mateusz Smolana, szef sali BHP Stoczni Gdańskiej. Jak dodaje, choć wystawa czynna jest cały rok to w Noc Muzeów zwiedzanie będzie wyjątkowe, bo to jedyna okazja, aby zwiedzać Salę w późnych godzinach nocnych.

noc_muzeow

Dodatkową atrakcją Nocy Muzeów w Sali BHP jest przygotowany przez Europejskie Centrum Solidarności premierowy pokaz filmu „Bard” o życiu i twórczości Jacka Kaczmarskiego w reż. Katarzyny Kościelak. Pokaz zaplanowano na godz. 19.00.

Na Pomorzu Noc Muzeów odbędzie się w tym roku już po raz dziewiąty. Większość wydarzeń będzie się odbywała w godz. 19:00 – 1:00 w nocy.

aja/www.solidarnosc.org.pl