Niski udział wynagrodzeń w PKB w Polsce

Udział płac w PKB w Polsce wynosi zaledwie 48 proc. – tak podaje Fundacja Kaleckiego. Gdy tymczasem średnia w Unii Europejskiej to 56 proc. I na dodatek jak wynika z badań systematycznie maleje. Odzwierciedleniem tego są płace. Wynagrodzenia w dużych międzynarodowych firmach są za niskie w stosunku do produktywności pracowników wynika z innego raportu Fundacji Kaleckiego. Zdecydowanie niższe płace są jednak w przedsiębiorstwach krajowych. W zagranicznych firmach działających w Polsce, choć dynamika wzrostu płac jest niższa niż w innych krajach, sytuacja wygląda jednak lepiej

– Krajowi pracodawcy nie mają mechanizmów wiązania wyników firm z funduszem płac. Decyzje o podwyżkach podejmują uznaniowo, co skutkuje tym, że nawet jeśli są one duże, to nieregularne i rzadkie. To powoduje, że wynagrodzenia w polskich firmach rosną wolniej niż w zagranicznych. Gdyby nie te ostatnie, udział płac w PKB byłby jeszcze niższy – mówi Joanna Tyrowicz, dr hab. nauk ekonomicznych w wywiadzie opublikowanym w „Rzeczpospolitej”.