Nowa nauka patriotyzmu w szkołach

Nauka historii w pełnym wymiarze ma być obowiązkowa dla wszystkich uczniów. Kolejna zapowiedź to odejście w liceach ogólnokształcących od profilowania klas. Takie informacje przekazała wiceminister edukacji Teresa Wargocka. Kolejny element, który ma kształtować postawę patriotyczną młodych ludzi to rozważany przez MEN program wycieczek do miejsc historycznych.

– MEN uznaje wyjątkowe znaczenie nauczania historii dla zachowania dziedzictwa narodowego Polski, kształtowania podstaw odpowiedzialności obywatelskiej za wspólnotę narodową oraz za przyszłość państwa polskiego – mówiła w Sejmie Teresa Wargocka. Dodała również, że lekcje historii będą obowiązkowe dla wszystkich uczniów na każdym etapie edukacji.

– Będą obejmowały zarówno historię Polski, jak i historię powszechną, przy czym w szkołach średnich będzie odrębny dział „Dzieje Polskie”. Nie jesteśmy jeszcze na tym etapie, żeby mówić o podstawach programowych i ramowych planach nauczania dla czteroletniego liceum, ale na pewno wymiar lekcji historii będzie większy niż dotychczas. Chcielibyśmy, aby to były trzy godziny w tygodniu w całym cyklu nauczania – zapowiedziała wiceminister Wargocka. Poinformowała także o zmianach w nauczaniu w liceach:

– Zorganizowania czteroletniego liceum ogólnokształcącego jest na pewno priorytetem naszego ministerstwa. Chciałabym wyraźnie zadeklarować, że będzie odejście od profilowania po pierwszej klasie – mówiła Wargocka. Kolejne zmiany mają dotyczyć listy lektur. – Lista lektur powinna być kompilacją literatury współczesnej i klasyki. Przygotowuje ją zespół, w którego skład wchodzą teoretycy, nauczyciele i rodzice – poinformowała Wargocka.

zola