Nietypowe koło wykopane w Gdańsku

Do naszej redakcji dotarło zdjęcie dużego, metalowego koła wykopanego w Gdańsku, w okolicach Mostu Krowiego i ulicy Chmielnej. Przysłał je Janusz Pałubicki, historyk sztuki, wybitny znawca sztuki nowożytnej, autor m.in. dwutomowego albumu „Malarze gdańscy. Malarze, szklarze, rysownicy i rytownicy w okresie nowożytnym w gdańskich materiałach archiwalnych”, a także wielki działacz opozycyjny z Wielkopolski, związany z „Solidarnością” od 1980 r.

Przedstawiony na zdjęciu zabytkowy obiekt, którego średnica wynosi około 4 metrów, przez internautów, ale i niektórych pracowników Muzeum Archeologicznego w Gdańsku utożsamiany jest z tramwajową obrotnicą, albo zwrotnicą z przełomu XIX i XX wielu lub z okresu międzywojennego. Jednak w miejscu, w którym znaleziono owe koło, tramwaje nigdy nie jeździły, więc tramwajowa obrotnica nie była potrzebna. Można to sprawdzić na mapach linii tramwajowych starego Gdańska, zarówno tej z 1914 r., jak i z okresu międzywojennego.

Janusz Pałubicki zastanawia się, czy nie jest to element dźwigu podnoszącego Most Krowi, gdyż do II wojny światowej był to most zwodzony. Sugeruje też inne rozwiązanie owej zagadki – mogłoby to być koło dźwigu transportowego. Podobnego zdania jest Krzysztof Kruszyński, jeden z najlepszych gdańskich przewodników. W okolicach ulicy Chmielnej w Gdańsku prowadzono aktywny przeładunek towarów. Jego zdaniem wykopane z ziemi koło jest elementem technicznym urządzenia napędowego albo dźwigu, albo elementu związanego z podnoszeniem mostu.

A może Państwo wiecie do czego służyło to koło? Propozycje można przesłać na adres redakcji.

(mig)