Niemiecki przedsiębiorca Hans G. skazany za używanie języka nienawiści wobec Polaków

Niemiecki przedsiębiorca Hans G., prowadzący firmę w gminie Kosakowo, został skazany za szerzenie i używanie mowy nienawiści wobec Polaków. Wyrokiem Sądu Okręgowego w Gdańsku skazany musi przekazać 50 tysięcy złotych dla Muzeum w Paśnicy (jego firma mieści się w linii prostej 20 kilometrów od tego miejsca zagłady 12 tysięcy Polaków) i przeprosić powódkę, Natalię Nitek – Płażyńską.

To ona, jeszcze jako pracownica firmy, nagrała swojego szefa i złożyła pozew. Niemiec wykrzykiwał m.in.: „Zabiłbym wszystkich Polaków! Nie miałbym z tym problemu!”, „Nienawidzę Polaków, nie to, że ich nie lubię, nienawidzę ich. Oni wszyscy są idiotami”, „Tak, jestem! Jestem hitlerowcem! To wina tego kraju, że taki jestem!”.

To zarejestrowała Nitek-Płażyńska na nagraniu. Hans G. miał też żartować, że najlepsze perfumy to Cyklon B, a w stosunku do pracowników wykonywał gesty, jakby chciał ich rozstrzelać. Za takie słowa w swojej ojczyźnie G. też mógłby trafić za kratki.

Sąd w Gdańsku skazał w postępowaniu cywilnym niemieckiego przedsiębiorcę na grzywnę w wysokości 50 tys. zł, którą ten musi wpłacić na rzecz Muzeum w Piaśnicy. Podczas II wojny światowej hitlerowcy w lasach w pobliżu tej miejscowości zamordowali 12 tysięcy Polaków: nauczycieli, księży, działaczy politycznych, kupców.

– To wygrana, sprawa trwała przez 2 lata, ale warto było czekać. My, Polacy wygraliśmy. Musimy walczyć o swoją godność. Mam nadzieję, że ta sprawa otworzy oczy dzisiejszemu społeczeństwu na to, że niektóre nacje wciąż nie traktują nas należycie – powiedziała po rozprawie Natalia-Nitek Płażyńska, która pracowała w firmie Niemca od czerwca 2015 r, do stycznia 2016 r.

Obrońca Hansa G. zapowiedział apelację. Równolegle przed Sądem Rejonowym w Wejherowie toczy się przeciwko G. sprawa karna.

Słowa Hansa G. na specyficznym „spotkaniu motywacyjnym” zostały ujawnione w marcu 2016 roku.

W polskim sądownictwie taka sprawa nie miała precedensu. Przypomnijmy, że kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

ASG