Niemcy z wizytą w Regionie Gdańskim

– Cieszymy się ogromnie, że z naszego spotkania. Interesuje nas historia „Solidarności” i wiedza o dziś działającym związku, zarówno w kontekście społecznym, jak i politycznym – mówił Albrecht Kaul Kassel, szef ponad 20-osobowej grupy  seniorów z YMCA, która odwiedziła 22 września Region Gdański NSZZ „Solidarność”.

Gości z Niemiec przywitał przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla.

– Cieszę się, że możemy gościć państwa w „Solidarności”. Reprezentujecie struktury, które podobnie jak „Solidarność” zajmują się pomocą innym ludziom. Dlatego łatwo nam znaleźć wspólny język – mówił Krzysztof Dośla.

Przewodniczący „Solidarności” obszernie opowiadał o historii Związku, ale także przedstawił problemy, z którymi dziś mają do czynienia Polacy. Niemców bardzo interesował kontekst międzynarodowy, szczególnie powiązania socjalistycznej polityki PRL ze Związkiem Radzieckim.

– Nie znałem wielu szczegółów dotyczących historii Polski i „Solidarności” – mówił Albrecht Kaul Kassel. – Dla mnie osobiście istotną informacją było to, że „Solidarność” ma korzenie w nauce chrześcijańskiej oraz, że jej działalność nadal opiera się na katolickiej nauce Kościoła. Myślę, że nie tylko dla mnie, ale też dla moich koleżanek i kolegów to była ciekawa lekcja historii.

Grupa seniorów z niemieckiej YMCA kontaktuje się ze sobą telefonicznie oraz za pośrednictwem materiałów prasowych, dwa razy do roku organizują wspólne wyjazdy, które poszerzają ich wiedzę na tematy społeczno-polityczne.