Niemcy szukają w Polsce fachowców

Coraz częściej to nie sami Polacy szukają pracy w Niemczech, ale niemieccy pracodawcy poszukują pracowników w Polsce. Niemieckie agencje zatrudnienia niejednokrotnie proponują Polakom szkolenia i naukę języka, jeśli zdecydują się u nich na podjęcie pracy informuje portal wgospodarce.pl.

Niemieckie społeczeństwo, podobnie jak polskie, coraz szybciej się starzeje, dlatego zaczyna brakować rąk do pracy. A Polacy według agencji pracy Work Service wyrobili sobie „markę rzetelnych i dobrze przygotowanych pracowników”.

Pod koniec 2014 roku w Niemczech pracowało 614 tys. Polaków, którzy w ciągu 10 lat, jakie minęły od wejścia Polski do Unii Europejskiej, wygenerowali u zachodniego sąsiada 11,75 mld euro – wynika z danych GUS-u.

Oto kilka przykładów. Agencja Work Sevice poszukuje obecnie 400 operatorów wózków widłowych i komisjonerów w magazynach dla niemieckiej firmy Imperial Logistic International. Potencjalni pracownicy są szkoleni i uczeni języka niemieckiego, by lepiej wpasować się w nowe realia zawodowe. Z kolei firma doradcza Boston Consulting Group obliczyła, że w ciągu najbliższych 15 lat Niemcy będą potrzebowali nawet 10 mln dodatkowych rąk do pracy.

zola