Niegodne mieszkania

Aż 14 proc. polskiego społeczeństwa mieszka w substandardowych warunkach, czyli w przeludnieniu albo w warunkach, które nie spełniają standardów wynika z danych Fundacji Habitat for Humanity, które publikuje wgospodarce.pl. Z zebranych materiałów płynie także inny wniosek. Kolejny problem to również brak dostępu do mediów – tylko połowa polskich mieszkań jest wyposażonych we wszystkie media, wodę i centralne ogrzewanie.

Z danych GUS-u wynika, że z ogółu mieszkań zamieszkanych na stałe ponad 10 proc. stanowią lokale substandardowe. W takich warunkach mieszka 5,4 mln osób, z czego ponad 2 mln w miastach (9,6 proc.), zaś na wsi – 3,1 mln (21 proc.). Według danych Narodowego Spisu Powszechnego (2011 r.) 2,3 proc. mieszkań pozbawionych było jakichkolwiek instalacji (0,6 proc. w miastach i blisko 6 proc. na wsi). Pełne wyposażenie (wodociąg, ustęp spłukiwany, łazienka, gaz z sieci i centralne ogrzewanie) było 51 proc. mieszkań (z czego 66,7 proc. w miastach i 18 proc. na wsi).

Kolejny problem to zbyt mała liczba mieszkań komunalnych. Ze wstępnych danych GUS wynika, że w 2015 r. oddano do użytkowania blisko 148 tys. mieszkań – o 3,2 proc. więcej niż w 2014 r. W budownictwie komunalnym, społecznym czynszowym i zakładowym oddano ich niecałe 3,5 tys., wobec 4,5 tys. przed rokiem.

Według specjalistów Polska polityka mieszkaniowa, szczególnie od 2008 r., jest nastawiona na promowanie własności, natomiast dla 60 proc. polskiego społeczeństwa nie ma żadnego programu.

Nie tylko mieszkań komunalnych budowanych jest zbyt mało. W Europie na tysiąc mieszkańców przypada 460 mieszkań, w Polsce o prawie 100 mniej. Wprawdzie na rynku jest coraz więcej lokali, ale są one trudno dostępne. Średnie zarobki pozwalają na zakup mniej niż 1 mkw., dwukrotnie mniej niż na Zachodzie.

lfot. Wikipedia