Niedola polskiego seniora

Sytuacja osób starszych w Polsce jest najgorsza w całej Unii Europejskiej. W rankingu opracowanym przez Fundusz Ludnościowy ONZ i organizację HelpAge International porównano poziom życia seniorów w 91 krajach. Polska zajęła 61 miejsce, ostatnie wśród krajów UE, podało „Wprost” – podaje Dział Informacji Komisji Krajowej NSZZ „S”.

Najlepiej żyje się seniorom w Norwegii, Szwecji i Niemczech. Najgorzej w Afganistanie. Polsce staruszkowie mają gorzej niż ich rówieśnicy m.in z Białorusi.

W badaniu brano pod uwagę dochody, opiekę zdrowotna, edukację, zatrudnienie i środowisko sprzyjające ludziom starszym. W kategorii dochody nie było bardzo źle, bo zajęliśmy 20 miejsce. Ale w edukacji i zatrudnieniu juz tylko 54 miejsce. Opieka zdrowotna pociągnęła nas zupełnie na dno, dając nam 4 miejsce od tyłu.

W Polsce brakuje oddziałów geriatrii, mamy tylko 750 łóżek geriatrycznych na oddziałach i 120 specjalistów. Na dodatek geriatria nie jest obowiązkowym przedmiotem na uczelniach medycznych, a w zawodzie pracuje tylko 70 specjalistów – czyli dwudziestokrotnie mniej niż w Szwecji albo Wielkiej Brytanii. Oddziały geriatryczne uważane są za nierentowne, bo generują większe koszty. Lekarze wolą inne specjalizacje.

– Jednym z najpoważniejszych błędów w polskiej polityce zdrowotnej są zaniedbania w obszarze opieki nad ludźmi starszymi. Społeczeństwo nam się starzeje. A opieka geriatryczna, hospitalizacyjna, warunki w domach opieki społecznej wymagają poprawy, większych nakładów, specjalnego kształcenia personelu – mówi Mariola Ochman, szefowa Sekretariatu Zdrowia NSZZ „Solidarność” –  Będziemy się o to wszystko bardzo mocno upominać.

Gazeta powołuje się również na badania Rzecznika Praw Obywatelskich, według których w Polsce spotkanie dwóch pokoleń odbywa się zazwyczaj w negatywnym kontekście, ponieważ w miejscach, gdzie ludzie walczą o miejsce, takich jak komunikacja miejska albo poczekalnia do lekarza. Brakuje domów kultury, świetlic, w których takie spotkania mogłyby mieć zupełnie inny wymiar.

Tymczasem według prognozy GUS, w 2035 roku w Polsce będzie ponad 9,5 mln. obywateli w wieku ponad 60 lat.