Niebieska karta dla firm potrzebna od zaraz

mobbing1Oficjalnie mobbing, molestowanie, dyskryminacja i przemoc wobec pracowników mają w Polsce charakter marginalny. Liczba procesów, skarg, wyroków oscyluje na granicy błędu statystycznego. Tymczasem „Dziennik Gazeta Prawna” podaje przykłady złego traktowania pracowników i sugeruje, że powinno się wprowadzić niebieską kartę dla firm.

Z badań Narodowego Programu Ochrony Zdrowia Psychicznego wynika, że w latach 1990-2010 wskaźnik rozpowszechnienia zaburzeń w opiece ambulatoryjnej wzrósł ponad dwukrotnie, a w opiece stacjonarnej – o połowę. Badania Śląskiego Uniwersytetu Medycznego z 2010 roku pokazują natomiast, że zespół wypalenia zawodowego dotyka co dwudziestego pracownika biurowego o średniej wieku 37 lat.

Barbara Surdykowska, ekspert Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, tłumaczy, że w Polsce problem polega głównie na podchodzeniu do mobbingu i molestowania z indywidualnej perspektywy sprawcy przemocy w pracy i jego ofiary. – To, czego brakuje, to spojrzenia na działanie organizacji, pracodawcy, jako takiego. Na przepływ informacji, na określenie ról zawodowych, na poziom wsparcia, na zwalczanie stresu związanego z pracą. Jeżeli to w organizacji szwankuje, prawdopodobieństwo wystąpienia takich zjawisk jak molestowanie czy mobbing jest o wiele większe – mówi.

rys. Marian Matocha